вторник, 5 март, 2024 година.

Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и Община Пловдив със съдействието на Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ Пловдив канят младите пианисти на България на конкурс с патрон Милчо Левиев – „пианист, композитор, аранжор и човек“. Това съобщиха от отдел „Култура“ на Община Пловдив. Богатото наследство, което музикантът оставя като философия и авторско творчество, и неговият самобитен усет и дълбоко разбиране на музикалната материя, вдъхновяват организаторите да създадат настоящия музикален форум като своеобразна среща на две поколения музиканти – майсторите и младите таланти.

Първото издание на конкурса е предназначено за български пианисти на възраст от 10 до 25 навършени години и ще се проведе от 6 до 11 юли в Пловдив, като в същия период форумът предвижда провеждането на майсторски класове и заключителен концерт на лауреатите на конкурса. Журито е в състав: председател – проф. Людмил Ангелов, членове – Константин Добройков, Антони Дончев, д-р Георги Текев, Вики Алмазиду.

Документите за участие в конкурса се изпращат в електронен формат на e-mail:milcholevievpianocompetition@gmail.com до първи юни, включително. Повече информация (регламент за участие, нотен материал и заявление) може да бъде открит тук.

За Милчо Левиев музиката бе едно цяло и в творчеството си той се стремеше винаги да обединява нейните различни видове – класика, джаз и фолклор от различни страни. Маестрото бе от първите и водещите творци в Европа от средата на миналия век, дръзнали да направят тази симбиоза, посочват организаторите.