сряда, 21 февруари, 2024 година.

Пред Радио София разказва Пламен Пенчев

Композиторът и диригент Георги Андреев заедно с „Кварто квартет“ и „Мистерията на българските гласове“ бяха на турне във Венеция.

За представянето им и за реакцията на публиката разказа пред Радио София Пламен Пенчев.

„Страхотни зали, във Венеция операта, в която свирихме, е една от най-старите в света. Залите бяха пълни, публиката – възторжена, а ние представихме нашия проект „Гласове и струни“. В него музиката е написана или аранжирана от Георги Андреев, а в средата сме сложили наше солово изпълнение на „Скиците“ на Марин Големинов. Пожънахме възторг от италианската публика, която е много емоционална“, разказа той.

Пенчев поясни още, че „Мистерията на българските гласове“ имат своята стабилна публика и популярност по света, така че всички в продължение на 20 години са очаквали техен нов проект. В последните две години с много работа са направили съвсем нов проект, с произведения за струнни и хор. В тях няма нито едно солово изпълнение, но има прекрасно съчетаване между хоровите изпълнения и струнен квартет, дело на Георги Андреев – това е събудило възхищение у всички музиканти и публиката.

„Беше много впечатляващо това, че навсякъде, във всеки град, където отидем, след концерта идват да ни поздравяват и казват всичко, което знаят на български“, разказа още Пламен Пенчев.

Чуйте повече от разговора на Лили Големинова в звуковия файл на страницата на БНР.