неделя, 21 юли, 2024 година.

„В кухнята на писането. Разговор за творческия процес“ – днес от 18:30 ч.

„Литературните маршрути“ са специално създадените от фондация „Прочети София“ градски турове, водени от писатели, поети и изследователи. Днес поетесата Албена Тодорова ще заведе участниците в „кухнята на писането“, за да надникнат в творческия процес на писатели като Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Атанас Далчев.

За предстоящия днес в 18:30 ч. маршрут, озаглавен „В кухнята на писането. Разговор за творческия процес“, любовта към литературата и града и любознателната публика – разговор в „Нашият ден“ с Албена Тодорова.

По време на днешната по-нестандартна разходка Тодорова ще сподели своя личен творчески процес и ще прочете някои свои творби. „Откакто те няма“ е последната книга на авторката, илюстрирана от Мила Янева-Табакова.

Началната точка на трасето е Министерството на земеделието, което, по думите на Тодорова, крие голям художествен потенциал. Участниците в маршрута ще разберат как познатите места се превръщат във фикция и по какъв начин са се вдъхновявали някои от най-големите ни писатели.

„Човек пише с малко неудобство и с много нежност за местата, които усеща като родни – оттам идва и моето отношение към града“, споделя Тодорова.

Публиката, която се включва в „Литературните маршрути“, е многолика, симпатична, ентусиазирана и любознателна. „Обиколките са хората, които идват, а не темата и човекът, който разказва“, смята Тодорова

Повече по темата чуйте в звуковия файл: