петък, 14 юни, 2024 година.

Страната ни е малка, но пълна с богатства. Сред най-важните и най-ценните са талантливите деца като Дани Илиева. От съвсем малка тя е на сцената и пленява с красив глас и чар. Днес е красива млада дама, която скоро отпразнува своето завършване.

„Тъжно ми е, че никога няма да се върна в училище. Но и се вълнувам какво ми предстои. Насочила съм се към журналистиката, защото обичам да общувам с хората и искам да разширявам кръгозора си”, споделя певицата.

Дани е само на 18 години, но вече има три авторски песни, а най-новата се казва „Ще целуна ли”. Към този момент е на 4 позиция в класацията на БНР „Топ 20”.

„Това е песен, която отразява моите чувства и се влюбих в нея от първо слушане. Музиката е на Ефтим Чакъров от Studio RE, аранжиментът е на Росен Парлапанов, текстът е на Иван Ангелов“, каза Дани.

Видеото е заснето в Париж. „Това е най-добрата локация за любовта. Искахме да включим най-известните места. Аз съм първата българска певица, която снима клип на Айфеловата кула. Ставахме рано сутрин, за да уловим най-подходящите за нас кадри. Беше много вълнуващо и нямам търпение да отида отново”, споделя Дани Илиева.

Първите стъпки на голяма сцена Дани прави заедно с вокална група „Карловойс”. Ръководител и основател е нейната майка Анита Илиева, която е организатор и на конкурса за млади изпълнители „Песенна палитра”.

Днес Дани Илиева създава авторска музика заедно с Ефтим Чакъров в неговото студио РЕ. Ефтим Чакъров е композитор, аранжор, тонрежисьор и продуцент с над 20 годишен опит. Работил е с най-известните български изпълнители – Тони Димитрова, Маргарита Хранова и др. Негови композиции са награждавани в множество престижни форуми. Музикантът често е жури в различни младежки конкурси, където се запознават с Дани.

„По време на един от конкурсите аз се почувствах разочарована. Тогава Ефтим дойде при мен и ми каза, че най-доброто предстои. Аз бях малка и несигурна, но му повярвах. По-късно получих покана да изпълня негова песен. Благодарна съм, че е до мен и ми помага”, казва певицата.

Първата най-силна емоция и вълнение Дани изпитва на сцената на „Бургас и морето”. През лятото на 2022 година Дани и Емин Ал – Джунейд като дует печелят три отличия: първа награда , приза за най-много гласове от онлайн гласуването и награда за текст. Тогава певицата е само на 16 години, а песента която изпълняват с Емин се казва „Не те забравям”. Композицията е на Ефтим Чакъров, а стиховете на Красимир Трифонов.

„ Това е сбъдната мечта, но за нас като млади изпълнители беше голяма отговорност. Репетирахме тук в Пловдив в театър „Хенд“ заедно с Иво Игнатов. Благодарим много на Бела и Радо, които танцуваха с нас и ни помогнаха да предадем емоцията на песента. Сърцето ми щеше да изскочи, когато излязох на сцената. Но цялата публика се влюби в песента ни и беше толкова приемаща. Това е причината да продължа да се занимавам с музика и да търся тази любов на публиката”, споделя Дани.

През месец септември Дани Илиева ще представи България на Световен шампионат по изкуствата, който ще се проведе в Рим. Тя ще изпълни песента „Ще целуна ли”.

Цялото интервю с Дани Илиева чуйте в звуковия файл