четвъртък, 18 април, 2024 година.

Какъв е бил животът в град Хисаря през III–IV век? Отговор на този въпрос ще даде първият античен фестивал „Диоклецианополис – кръстопът на времето“, който ще се проведе от 5 до 7 април в Хисаря. В трите фестивални дни чрез реконструкции на исторически събития и въздействащи спектакли ще бъде пресъздаден животът в древния град, съобщиха от общинската администрация. Фестивалът е посветен на 1730 години от основаването на античния град Диоклецианополис и 60 години от обявяването на съвременния град Хисаря.

В първия ден южната крепостна порта „Камилите“ ще бъде сцена на спектакъл за основаването на града от император Диоклециан. В негова чест ще се извършат ритуалите ауспиция (гадаене за благосклонността на боговете), лустрацио (очистителен ритуал) и молитва за здравето на императора.

В останалите дни на различни места из Археологическия резерват на Хисаря ще бъдат разположени античен пазар, демонстрации на занаяти (грънчарство, монетосечене, бижутерство), сцени за антична мода, антична поезия. Възстановки на съдебни процеси срещу спекулата и срещу християни, така както са протичали по времето на император Диоклециан, демонстрации на военна екипировка, отбранителни техники, гладиаторски борби и битка между римляни и варвари ще са част от античните реконструкции. Гражданите и гостите на града ще могат да се забавляват, стреляйки с лък, участвайки в ателие за направа на антични кукли, писане на латински и гръцки език, различни настолни игри от древността.

Акцент на Античния фестивал е най-новото издание на Археологическия музей „Пилигрим. Мистичните пътеки на Хисаря“. Книгата представя религиите, които съжителстват в града, чрез пет туристически маршрута с посещение на антични и съвременни храмове.

Спектакълът „Пътят на вярата“, който зрителите ще могат да гледат през втория фестивален ден, ще представи епископите на Диоклецианополис, участвали във Вселенските събори през V век и посрещането на съвременните пилигрими, извървели „мистичните пътеки на Хисаря“.

Организатори на фестивала са Община Хисаря, Археологически музей – Хисаря и Сдружение „Mos Maiorum Ulpiae Serdicae“. В програмата се включват „Театър без диплома“, Група за театрално изкуство към ОУ „Васил Левски“ и ученици от ОУ „Христо Смирненски“ в Хисаря.