четвъртък, 18 април, 2024 година.

Латвийският сериал „Съветски дънки“, чийто създател и съсценарист е българката Теодора Маркова, беше отличен с две отличия от най-големия фестивал за сериали в Европа „Series Mania“ – Наградата на публиката, както и приза за най-добър актьор за изпълнението на Карлис Арнолдс Авотс в Международната състезателна програма „Панорама“.

Създатели на продукцията са Станиславс Токаловс, Теодора Маркова и Валдемар Калиновски. Епизодите са режисирани от Станиславс Токаловс и Юрис Курсиетис.

Теодора Маркова завършва Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Климент Охридски“. В ррофесионалното поприще започва като радиожурналист, а от 2008-а работи като филмов и телевизионен сценарист. Участва като създател и сценарист е на много от успешните български сериали, между които Стъклен дом, Под прикритие, Денят на бащата, Дъвка за балончета, Писма от Антарктида и други.

Това е първата нейна международна продукция, която излиза на екран. Със Станиславс Токаловс се запознават на уъркшоп за сценаристи. Установяват сходство във вкусовете им за киното, за живота, а в края на 2021 година в Националния филмов център на Латвия участват и печелят конкурс за сериал.

Пишат сценария до пролетта на 2023 г., когато започват и снимките.

„Още не бяхме почти влезли в монтажа, когато получихме предложение за разпространение един от най-големите европейски дистрибутор. След това дойдоха покани и селекции за фестивали“, разказа пред БНР-Радио София Маркова.

Фестивалът Series Mania e най-голямото събитие за сериали в Европа и събира над 85 000 зрители и около 4000 професионалисти от световната индустрия.

„Цялата идея на проекта и мисля, че това го отличава, е, че за пръв път епохата на комунизма е пресъздадена през комедията. За нас това беше изключително важно. Фактът, че в края на 70-те години рокендролът и дънките стават по-опасни от ядрени оръжия от шпиони, сам по себе си носи такъв абсурд, че ние решихме това просто да го екстраполираме върху всички герои и ситуации“, допълни Теодора Маркова.

▲ Кадър от филма

Сюжетът

Комедийната драма в 8 епизода се развива по време на най-свирепата пропаганда в СССР срещу западната култура. Героят на Авотс – младият Ренарс, е рокендрол фен и престъпник на дребно, който е вкаран в психиатрична клиника. В битка за своето оцеляване той започва нелегално производство на дънки с помощта на други пациенти и с покровителството на директора на болницата, който получава голяма част от печалбата. Дънките стават култ в Рига и Ренарс се превръща в анонимна легенда. КГБ се опитва да разбие мрежата и да открие шивашкия цех в цялата страна. Конфликтът между Ренарс и агентът Марис ескалира извън нелегалния бизнес с дънките и става сблъсък на идеологии, а самите дънки се превръщат във форма на протест, в метафора за времето.

„Опитваме да изследваме въпроса дали наистина рокендролът уби комунизма и как тази идея посява вируса на свободата в младото поколение“, коментира още Маркова. По думите ѝ, един от основните образи, от които екипът е черпил вдъхновение, е бил Навални.

„По някакъв начин всичко, което се случи в последствие след като свършихме снимки до голяма част съвпадна с това, което ние бяхме направили като арка на героя, не сме се опитвали да спестяваме драматичният тон на събитията, но просто търсехме по-скоро всичко това да излезе през смеха, защото смятаме, че е минало достатъчно време от тази епоха.“

В момента сериалът се прожектира в латвийските кина, от този месец ще се излъчва в една от платформите, а през есента започва световното му разпространение.

„Когато погледнеш със смях към страховете си, започва изцеляването от тях. Надявам се да могат да го видят зрителите и в България. Тематиката и начина на живот във филма има доста общо с българското минало“, допълни Маркова.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

▲ Екипът на „Съветски дънки“ Снимка: Льолонг