вторник, 16 юли, 2024 година.

Библиотеката на Конгреса на САЩ отличи с награда за цялостни постижения писателя Джеймс Макбрайд, съобщи Асошиейтед прес.

Библиотекарят на Конгреса Карла Хейдън съобщи, че Макбрайд, чиито сюжети се простират от битките на аболициониста Джон Браун до живота в Бруклин през 60-те години на миналия век, е тазгодишният лауреат на Наградата на Библиотеката на Конгреса за американска литература. Тя се присъжда на американски автор, който се отличава като стилен прозаик и творец мислител. С приза са удостоявани творци като Мерилин Робинсън и Дон ДеЛило.

Макбрайд, който е на 66 г., каза в разпространено изявление, че за него е чест да бъде удостоен с отличието и че би искал майка му да е жива, за да научи за това. „Наградата означава ли, че мога да използвам библиотеката? Ако е така, съм двойно по-развълнуван“, добави шеговито той.

Писателят е сред най-почитаните автори в САЩ през последните години. Той бе отличен с Националната литературна награда за Good Lord Bird, с приза „Къркъс“ за The Heaven & Earth Grocery Store и с медал „Карнеги“ за Deacon King Kong, избрана от Опра Уинфри за читателския й клуб. През 2016 г. той получи и Националния медал за хуманитаристика на САЩ, припомня Асошиейтед прес.