сряда, 21 февруари, 2024 година.

Тази вечер (12 февруари), от 18.00 часа, в галерията на Триъгълната кула на Сердика ще бъде открита изложба за деца и младежи по книгата „Сузи, внучката от къща № 4 и времето на скритите еврейски звезди“ на Биргита Бер. Организатор на изложбата е Фондация „Културни перспективи“.

„Сузи, внучката от къщата на № 4“ e поглед към злото на фашизма, преживяно от едно еврейско дете и неговото семейство.

Пред Радио София Ина Кънчева обясни, че изложбата не просто представя илюстрациите от книгата, но е и театрално преживяване на написаното.

„Историята е истинска и третира борбата срещу антисемитизма и националсоциализма. Говори за времето на фашизма, за това как едно преследвано семейство е оцеляло с помощта на мрежа от съмишленици, много добри хора, които са рискували своя собствен живот, за да им помогнат. За мен това е невероятна история, която е много тактилна – все още можем да отидем в Берлин и да видим къщата, от която всичко започва. Това е история, която завършва с щастлив край“, обясни Кънчева.

Тя добави, че в изложбата посетителите могат да видят и втора експозиция на Държавния културен институт към Министерството на външните работи на Република България.

„Това е невероятна изложба. Тя е с архивни кадри, артефакти от живота на българските евреи. Изложбата се нарича „Еврейската улица – реконструкция“ и беше направена миналата година. Ние поканихме само мултимедийната част, за да се види живота на българските евреи по нашите земи и да се проследят шест сюжетни линии, защото това е етнос, който е много умен, много предприемчив, който много залага на образованието. Това не са войнствени хора“, уточни Ина Кънчева.

Тя добави, че в малката зала на галерията, посетителите ще могат да гледат филми. Подготвено е и учебно помагало, в помощ на ученици и родители.

Какво още предстои за Ина Кънчева, можете да чуете в звуковия файл на страницата на БНР.