събота, 18 май, 2024 година.

Сред вещите има и снимка на Лили от Истанбул, по време на участие на ‘Международния фестивал на песента’ през 1976г.

Ценни плакати, плочи и албуми, събирани в продължение на няколко десетилетия, дарява на „Фондация Лили Иванова“ почитател на поп примата от град Варна.

Сред вещите са изключително редки артефакти, сред които Музикален албум „Звезди на българската естрада“ с номер ВТА 1908/1909-двоен, Албум „Най-доброто от 1966 година“, с номер ВТА 592, издания на „Балкантон’- София и Постер-плакат на Лили Иванова /в оригинален формат/, издаден от списание ‘HEY Magazine’ през 1979 година, република Турция.

Както и снимка на Лили Иванова от град Истанбул, по време на участие на „Международния фестивал на песента“, 1976 година.

Фотосът е сканирано копие от Държавен архив на Република Турция.

В писмото, изпратено до Лили Иванова, нейния асистент Николай Недеков и екипа й, г-н Филип Александров пише, че вещите са „колекционерска собственост, закупени с лични средства“, за което г-н Александров притежава нужните документи. Той подчертава, че предоставя артефактите на „Фондация Лили Иванова“ за комерсиално, не комерсиално и всякакво друго ползване безвъзмездно.

„Надявам се тези артефакти, с помощта на „Фондация Лили Иванова“ да достигнат до широката общественост“, добавя още големият почитател на поп примата.

Лили Иванова благодари за дарението, както и за проявеното уважение.

Благодаря на г-н Филип Александров от гр. Варна за уважението, отношението и дарението на предмети и музикални записи от моето творчество! Пожелавам му здраве, щастие и много успехи!

С цялото си уважение“, написа изпълнителката в социалната мрежа, където бе публикувано и писмото до Фондацията.

Ето го и целия списък на артефактите, който Филип Александров от Варна предоставя на ‘Фондация на Лили Иванова’:

1. Музикален албум ‘Звезди на българската естрада’. с номер ВТА 1908/1909-двоен.

2. Албум ‘Най-доброто от 1966 година’, с номер ВТА 592, издания на ‘Балкантон’- София;

3. Сингъл „Радио конкурс Пролет’72’. с номер ВТМ 6321. издаден от ‘Бал кантон’- София;

4. 7′ сингъл Lili Ivanova/Durul Gence-‘Bulutlar’, издател ‘Arkon’- Република Турция,1968 година;

5. Постер-плакат на Лили Иванова /в оригинален формат/, издаден от списание ‘HEY Magazine’ през 1979 година, република Турция – 5 броя;

6. Списание ‘SES magazine’-16.08.1969 /34 брой, издание на Република Турция;

7. Снимка на Лили Иванова от град Истанбул, по време на участие на ‘Международния фестивал на песента’, Истанбул 1976 година.

Снимката е сканирано копие от Държавен архив на Република Турция

8. Снимка на Лили Иванова от участие на ‘Златният Орфей’-1982 година. 04 юни 1982 година. Слънчев бряг. България. Снимката е предоставено копие от архив на фестивала ‘Златният Орфей’- 2 броя;

9. Снимка-постер от списание ‘HEY Magazine’ 1979 година е Република Турция, в размер 13/18 см., сканирано копие от оригинал – 5 броя.

„>