неделя, 21 юли, 2024 година.

В Централната университетска библиотека ще бъде открита изложбата „Библията и нейните изследователи“. Събитието ще се състои на 16 юли (вторник), съобщават на сайта си от Софийския университет (СУ) ,,Св. Климент Охридски“.

Изложбата е включена в програмата на Международната конференция на Европейската асоциация за библейски изследвания, чиито домакин тази година ще бъде Софийският университет.

Изложбата е организирана съвместно с Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и включва ръкописи, старопечатни книги, издания на Библията на различни езици, както и публикации на съвременни учени от фондовете на СУ.

В централните витрини ще бъдат експонирани три ръкописа: Четириевангелие от втората половина на 16 век; фрагменти от Възкресни евангелия от края на 16 в. ; Псалтир на даскал Филип от 1692 година, както и старопечатни издания, публикувани в периода между 16-и и 19-и век. Сред старопечатните издания ще бъдат Четириевангелието, отпечатано от йеромонах Лаврентий в Букурещ след 1582 г. Специално за изложбата Историческият музей в гр. Етрополе предоставя екземпляр от Острожката библия, отпечатана от Иван Фьодоров през 1581 г.

Посетителите ще могат да видят издания на свещените текстове на различни езици и научни изследвания на български и чуждестранни учени върху текстовете на Библията.

Изложбата може да бъде разгледана до 19 юли 2024 г., добавят от СУ.

,,Ние се постарахме да направим един набор от изложби, с които да представим нашето културно наследство. Първата изложба вече може да бъде разгледана във фоайето на Софийския университет пред аулата. Тя се нарича ,,В началото бе словото“ и представлява един много модерен набор от 70 светещи табла, на които са представени едни от най-красивите емблематични средновековни ръкописи“. Това разказа проф. дфн Вася Велинова, която е и директор на Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, на пресконференция в БТА във връзка с предстоящия Международен форум.

/ЙВЛ