четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Ново дарение получи Държавният архив в Силистра по случай Международната седмица на архивите, съобщиха за БТА от институцията.

Мануела Енчева, заместник директор на Регионалната библиотека в крайдунавския град, дари безвъзмездно ценни документи, които ще допълнят фондовете на архива със снимки и брошури от дейността на хор „Седянка“, снимки на журналисти от местни медии и на видни граждани от Крайдунавска Добруджа. Документите обхващат периода 1945 – 1979 г.

Междувременно в залата на архива в Силистра бе открита фотографската документална изложба „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш“. Експозицията представя писма на съратници на Левски, в които се разказват събитията около залавянето и гибелта му. Тя е дело Радио Варна и е съвместна проява с Държавния архив в морския град. Показани са 14 писма от кореспонденцията между съратниците на Апостола Иван Драсов и Данаил Попов.

Бяха отличени и приятели и дарители на архива. Грамота за най-ценно дарение за 2023 г. получи учителят от село Калипетрово Павел Павлов. Призът за „Читател на 2023 г.“ бе връчен на Мартин Димитров – студент във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, който има регистрирани най-голям брой посещения в читалнята на архива и е използвал 69 архивни единици по темата „Вътрешната добруджанска революционна организация в Силистренско и Тутраканско, 1923 – 1940 година“.