събота, 20 април, 2024 година.

Един от най-добрите и популярни български документални филми „Ваклуш“ тръгва към САЩ и Канада и ще бъде излъчен сред българските общности в различни градове Отвъд океана.

На 11 април тръгвам, на 12 април е първата прожекция в Торонто, сподели авторът Николай Василев в интервю пред БНР.

Василев е сред едни от най-успешните режисьори и документалисти, автор на „Формулата на Тео“. Филмът „Ваклуш“ се нарежда на второ място в класацията на десетилетието на най-гледан филм.

„Лентата е посветена на духовния водач Ваклуш Толев. Филмът има успешен път, не подозирах, че ще има толкова голям интерес, но надмина моите очаквания. Има над 115 прожекции в кина в цяла България, което е супер голям успех. Обиколих България, Париж, Виена, Рим, Мюнхен“, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ режисьорът.

Живот за разказване: Ваклуш Толев

И признава, че филмът е правен с много обич.

„И аз държа детето, което се е появило на бял свет, този филм, сниман 20 години, да се среща с хората, и виждам как тази обич се връща. Хората се срещат не само с филм, който да ги забавлява, а със силата на посланието на Ваклуш, преживял духовността си. А неговите послания са, че можем да преживее трудностите“, коментира Николай Василев.

Лентата може да се гледа в събота в 16 часа и в понеделник 14 в кино Одеон. На 7 април в камерната зала на България ще бъде представянето на албума „Ваклуш“.

И след 100 прожекции интересът към филма „Ваклуш“ не намалява

На 14 април „Ваклуш“ ще бъде прожектиран в Чикаго и след това в Ню Йорк, финалът е в Сиатъл. „Интересно ми е как такова материалистично място като САЩ ще възприеме вътрешната духовност на човека. Филмът се превърна в мисия за мен, за да споделя за срещата ми с този човек. Той казваше: Не отричайте материята, а я одухотворявайте“, коментира Василев преди да отлети към българите Отвъд океана.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.