четвъртък, 18 април, 2024 година.

Едни от най-успешните български цигуларки – Мила Георгиева и Зорница Иларионова излизат тази вечер на врачанска сцена като солисти в концерта на Симфониета-Враца „„Майстори на цигулката“, съобщиха от културната институция. Зорница Иларионова има дългогодишно партньорство с врачанския оркестър, но Мила Георгиева, която е концерт-майстор на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт, гостува тук за първи път. Тя свири на цигулка „Страдивариус“ от 1703 г.

В програмата на предстоящия концерт са включени Концерт в ре минор BWV 1043 за две цигулки и оркестър от Йохан Себастиан Бах, „Циганка“ от Морис Равел, Концертна фантазия върху теми от операта „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин/Игор Фролов и „Навара“ от Пабло Сарасате.

По думите на солистките интересното в програмата е контрастът в нея. „Преминаваме през различни стилове, има романтика, каквато е „Навара“, има съвременна пиеса каквато е фантазията на Фролов, имаме Бах, който е предкласика, има импресионизъм“, обясни Зорница Иларионова и допълни, че това е предизвикателство и за тях, и за оркестъра.

„За първи път ще свиря със Симфониета Враца. Оркестърът е на много добро ниво, много добре е воден, а това е много важно за един оркестър – да има ясни изисквания. Голямо удоволствие е за мен и чест за нас да сме тук“, каза Мила Георгиева.

Двете съобщиха, че подготвят още съвместни проекти. „В днешно време е много трудно човек да намери партньори, с които да свири като един човек и да ги усеща много близо до себе си, а ние се усещаме по този начин и се получава нещо, което действително е много приятно за всички“.

Следващият концерт на Зорница Иларионова ще е на 10 април, когато с Генезис оркестър и Йордан Камджалов ще представят „Годишните времена“ на Вивалди. На Мила Георгиева ѝ предстой майсторски клас в Консерваторията, а след това концерти в Щутгарт, Баден-Баден и др.