сряда, 21 февруари, 2024 година.

„За евреите и други демони. Епохи, етюди и есета“ – така е озаглавена книгата на Еми Барух, която ще стане тази вечер повод за среща в Гьоте институт. Модератор на събитието ще е издателят Манол Пейков. А входът е свободен.

„Пишещият човек пише само една книга в живота си – собствената. Това през всичките опити да бъде осмислен животът както семейно, така и животът, в който пребиваваме, в който съществуваме“, сподели авторката пред БНР.

„Има една тема за мен, която опира до всичко. Когато проходих в журналистиката, мен ме интересуваше несправедливостта, липсата на интегритет, липсата на почтеност, малките подлости. Всичко, което наблюдавах в живота, свързано с тези теми, по някакъв начин ме водеше към човека, който е маргинален, преследван. Не става дума само за евреите. /…/Тези теми, които мисля, че не се отнасят единствено и само до евреите, са теми, които може би ни позволяват да откриваме и да отстояваме човечността в себе си, без значение каква е нашата националност“, коментира Барух в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

По думите ѝ паметта е нещо много важно в човешката история. Важно е да помниш кой си ти и откъде идваш, каза тя и добави: „Специално в еврейската история паметта е, освен това, и убежище“.

Интервюто на Ирина Недева с Еми Барух в предаването „Хоризонт до обед“ чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.