петък, 12 юли, 2024 година.

И тази година в разгара на лятото в София – от 12 до 20 юли – фестивалът „Алегра“ ще зарадва своята публика с разнообразие, обхващащо целия спектър на класическата музика – от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър; от Хайдн, Моцарт и Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис

За десета поредна година „Алегра“ вдига високо летвата с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи класически изпълнители от световната сцена. На откриването на 12 юли от 19:00 ч. в Централния военен клуб Фестивалният оркестър „Алегра“ ще си партнира с украинския цигулков виртуоз Валерий Соколов и с диригента Йоханес Шлефли.

По-нататък в програмата ще звучи и много отбрана камерна музика с именити музиканти като дуото Екарт Рунге – виолончело и Жак Амон – пиано, ансамлъл с участието на Борис и Елена Гарлицки, Йокю Джанполат, Симоне Грамалия, Константин Хайндрих и Петър Найденов.

Няма да бъде пропуснато и поредното събиране на оркестър The Next Generation Orchestra със солисти Албена Данаилова – цигулка и Константин Хайдрих – виолончело.

Програма на концертите от афиша на фестивала „Алегра“ 2024

Академия „Алегра“ придължава да привлича много млади музиканти, които имат шанса да се учат от големите имена в музиката. И тази година организаторите ще подпомогнат български участници със стипендии – от създаването на Академията такъв стимул са получили 125 наши сънародници.

Фестивал и академия „Алегра“ се провеждат под патронажа на Посолството на Швейцария, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и на Столичната община, на Италианския културен институт и в партньорство с Националното музикално училище “Любомир Пипков” – София.

Интересни подробности за Фестивал и академия „Алегра“ разказаха в предаването „Алегро виваче“ артистичният директор Петър Найденов и изпълнителната директорка Мария Найденова-Абрашева. Чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.