вторник, 23 април, 2024 година.

От 2 до 7 април Габрово е домакин на Международния фестивал на монодрамата „Соло акт“. Това е деветото издание на театралния празник, който сега е с ново име, но всъщност е наследник на традиционния фестивал на спектаклите за един актьор „BGMOT“. Организатор е Драматичният театър „Рачо Стоянов“, със съдействието на Министерството на културата и Община Габрово.

Фестивалният афиш включва подбрани представления на театри от цялата страна, както и два чуждестранни спектакъла от Румъния и Хърватия.

На 5 април ще бъде представен румънският моноспектакъл „Йона“ по текст на Марин Сореску, посветен на библейския персонаж Йона, който бива погълнат от кита. Представлението е със субтитри на български език.

Второто чуждестранно участие е на 6 април – спектакълът „Гоя“ на знаменития босненски актьор, писател и режисьор Зиях А. Соколович е създаден по открит архивен текст на хърватския драматург Мирослав Кърлежа, смятан за един от най-големите хърватски автори на ХХ век. През неговия поглед Гоя е представен чрез размислите си за обществено-политическия строй от времето на твореца и личната му опитност като придворен художник. Спектакълът е продукция на дванайсетото издание на фестивала, посветен на Мирослав Кърлежа в Загреб. Представлението е със субтитри на български език.

От това издание фестивалът „Соло акт“ разширява територията си и за първи път ще има и регионално измерение, като спектакълът „Боже мой“ на Христо Мутафчиев ще бъде представен не само на габровска сцена, но ще гостува и на публиката в Дряново (на 4 април) и в Севлиево (на 5 април).

Екипът на фестивала е помислил и за най-малките зрители и на 6 април е подготвил „Сапунена фантазия“ – спектакъл на Куклен театър „Мале-Мале“, представен от Коле Китанов. Представлението е без думи, но с много фантазия и сапунени мехури, и ще донесе радост и на малки, и на големи, обещават организаторите.

Фестивалът „Соло акт“ е с конкурсен характер и ще присъди награди в шест категории – за най-добър актьор, актриса, режисьор, сценограф, композитор и спектакъл. Кои са достойните да получат награда, ще преценява професионално жури от театрални специалисти с председател Аглика Стефанова-Олтеан, театровед и театрален критик, и членове: Михаил Мутафов – актьор, Надежда Петкова – актриса, Петър Влайков – актьор и директор на Държавен куклен театър – Пловдив, Ивайло Ненов – режисьор.

Награди в същите категории ще бъдат присъдени и от алтернативно жури, състоящо се от габровски общественици.

Зрителите също ще имат възможност да заявят своите предпочитания и така ще бъде определен любимият спектакъл на публиката.