събота, 18 май, 2024 година.

Кметът на самоковското село Драгушиново и автор на книги представи пред самоковската публика в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“ новия си роман „Андъкът“. Той посочи, че това е деветата му поред книга.

„Това е един класически съвременен роман. Написан е на модерен български език. Андък означава дупка, от която няма излизане. Идеята на книгата е да се представят различни аспекти на трудното положение, в което се намира нашето общество и отделните представители на средната класа в България в годините на прехода“, обясни авторът. По думите му всеки може да намери в изданието не само свой собствен прототип, но и възможностите човек да се измъкне от ситуация, която му пречи да бъде щастлив. Хаджийски допълни, че андъкът е психично и социално състояние. Той каза, че започнал да пише книгата си още през 2007 година и скоро решава да я завърши. „Основната ми идея е да накарам читателите да мислят. Затова и краят е отворен“.

Официалното представяне на книгата направи председателят на Съюза на самоковските писатели Христо Христов. Той обясни, че андъкът в романа не е просто обикновена дупка. От него може да се излезе, ако се върви непрекъснато – човек да търси и намира непрекъснато решения. „В романа има много символични елементи, които трябва да бъдат анализирани и търсени и да можем да ги разкрием“.

Христов допълни, че в изданието има много герои, които читателите ще припознаят в заобикалящите ги хора. „Събитията в романа са много“, каза още той.

„В романа има много неща, които можем да открием в миналото, а може би и в бъдещето. В него откриваме моменти неща, което ни кара не да се смеем, а да се замислим. Прочетем ли романа и стигнем до последната страница, продължаваме да размишляваме накъде вървим“, добави още Христо Христов.