петък, 14 юни, 2024 година.

На сцената на римския амфитеатър „Арена ди Верона“ в Италия бе проведен забележителен концерт под диригентството на световноизвестния маестро Рикардо Мути. Събитието бе организирано по повод включването на италианското оперно пеене в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Концертът, който привлече многобройна публика, беше съпроводен от оркестър, състоящ се от 160 музиканти и хор от 300 изпълнители от водещите италиански оперно-симфонични фондации. Под диригентството на маестро Мути, музикантите и хористите от най-престижните италиански театри, включително „Ла Скала“ в Милано и „Ла Фениче“ във Венеция, изпълниха арии от най-известните италиански композитори на XIX век.

Публиката имаше удоволствието да чуе изключителни изпълнения на арии от „Мадам Бътерфлай“, „Бохеми“ и „Тоска“ на Джакомо Пучини, чието творчество бе почетено по случай стогодишнината от смъртта му. Освен това, прозвучаха и откъси от „Травиата“ и „Риголето“ на Джузепе Верди, както и от „Норма“ на Винченцо Белини.

Италианското белканто бе официално включено в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО през декември 2023 г. Това признание беше приветствано от Рим като глобален признак за „съвършенство“ в оперното изкуство.

В предаването „Нашият ден“ по БНР Сава Славчев, преподавател в Музикалната академия, коментира събитието: „Това беше повод за голяма радост, защото ЮНЕСКО окончателно вписа италианската опера в списъка на световното културно нематериално наследство. Италия винаги е била водеща в културния свят със своите многобройни паметници на културата. Италианците са първите, които започват да разговарят и рецитират, пеейки още в края на ХVI век, и това изкуство се разпространява по всички дворове в Европа през XVII век.“

Концертът в “Арена ди Верона” продължи 3 часа и 40 минути, демонстрирайки сложността и многообразието на оперното изкуство. Славчев подчерта, че организацията на такова събитие е изключително сложна задача.

Славчев също така отбеляза, че България може да се гордее с оперното си изкуство и с множеството талантливи певци, които страната е дала на света, както в миналото, така и днес. Той насърчи усилията за подкрепа и развитие на младите таланти в България.

Темата за италианското оперно пеене и неговото признание от ЮНЕСКО ще бъде разгледана по-подробно в предаването за класическа музика „Неделен следобед“ тази неделя, където слушателите ще могат да чуят повече за събитието.

Чуйте разговора в звуковия файл на страницата на БНР.