четвъртък, 18 април, 2024 година.

Авторът на съдържание Изабел Овчарова-Изи е победител в категория „Литература“ тази година на фондация „Стоян Камбарев“. Това автоматично я прави номинирана за най-чакания и елитен приз за млади творци в България – наградата за „Полет в изкуството“, носеща името на театралния режисьор Стоян Камбарев, съобщиха от екипа на фондацията.

Изабел Овчарова е родена в Шумен. Тренирала е плуване 8 години и е отличена с десетки медали и грамоти от състезания. Занимавала се е също с волейбол, модерен балет, хип-хоп. През 2017 г. стартира своя YouTube поредица, където публикува най-различни видеа – скечове, експерименти, готварски видеа, колаборации с други влогъри, лични истории и кратки филми с послания. Първият канал събра 100 000 последователи за по-малко от година, което провокира Изи да създаде и втория си канал за дневни влогове. Вече седем години развива всичките си социални мрежи активно и има близо милион последователи и гледания.

Изабел Овчарова е издала 6 книги: „Слънчеви лъчи в мрака“, „Винаги има и още“, „Розов изгрев след дъждовна нощ“, „Прочети, когато…“, „Причината“. Всяка от тях е заемала първо място в българските класации за тийн литература. През 2019 г. е наградена с Детската литературна „Вазова награда” за дебютната й книга “Щастливей”.

През 2019 г. Изабел създава благотворителна кампания izi2give заедно с influencer.bg, в която събира дрехи от цяла България и ги дарява на семейства в нужда, а две години по-късно създава авторски подкаст, като всеки един епизод заема първо място в българските класации. Същата година в предаването на БНТ “Любимците на България” Изи печели в категория “инфлуенсъри”. В края на 2023 г. започва организирането на “Открий приятели с картите на Изи”, в което заедно с Level Up предлагат 60 свободни места в залата им за игри на всеки, който желае. Идеята е да откъснат младежите от телефоните и да им предложат приятелско пространство, в което могат да се запознаят с нови хора с помощта на картите за игра “Попитай и отговори”.

„Мисията ми като артист е да бъда автентична и вярна на себе си. Когато намерението е пълно с любов, творчеството достига до правилните хора в правилния момент и ги докосва и трансформира по правилния начин. Да творя и най-вече да пиша е желанието ми да бъда полезна или поне да подаря емоция на човека, който оценява” изкуството ми. казва Изи, която в момента е участник в звездния отбор на Hell’s Kitchen България и разкрива поредния си талант на кулинар.

Както БТА писа, останалите четирима победители в различните области на изкуството през 2024 г., номинирани за Наградата за „Полет в изкуството“, са художникът и дизайнер Невелин Иванов-Нево, младата надежда на българското кино – актрисата Маргарита Стойкова, музикантът Лъчезар Кацарски и майсторът на магията Старбой Айвън.

Кой ще спечели наградата за „Полет в изкуството“ определя жури, в което влизат членовете на фондацията начело с председателя на УС – актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева. Церемонията по връчване на годишните награди на фондация „Стоян Камбарев” ще се състои на 23 април в JOY Station. XV официална церемония за връчване на наградите на фондация „Стоян Камбарев” се осъществява с институционалната подкрепа на Министерството на културата и Столична община, официалното партньорство на УниКредит Булбанк, ABILICO, Разсадник НАНОВСКИ и Бон Марин и с подкрепата на IDEAcomm и Технополис. Продуцент е NOVA film – компанията на Деси Тенекеджиева. /ПВ/