събота, 20 април, 2024 година.

Симфоничният оркестър на БНР с „Поглед към Вселената“ в зала „България“ на 5 април

Цялата програма на концерта „Поглед към Вселената“ и Планетите са ми едно от най-любимите произведения и винаги ми е било голяма болка, че никога не съм успял да ги чуя на живо, никъде. Това сподели в интервю пред БНР солистът Ивайло Василев, пианист, на симфоничния оркестър на БНР.

„И това ще е първото докосване на живо до Планетите, изпитвам допълнително вълнение. А, аз имам слабост към Равел, той е един от най-близките до душата ми композитори, музиката му е наситена с чувства и емоции точно като една вътрешна вселена. И този концерт съм го свирил преди 3 години с Варненската опера, първо във Варна и после в зала България“, разказа Ивайло Василев.

Константин Илиевски: Публиката рядко има възможност да чуе на живо „Планетите“ на Густав Холст

Утре Симфоничният оркестър на БНР ще представи концерта „Поглед към Вселената“.

„Поглед към Вселената“ произхожда от програмата и драматургията на този концерт. Ще изпълним едно от най-известните произведения, което има нещо общо с Вселената и въобще с астрофизиката – „Планетите“ на Густав Холст. Това е една симфонична сюита, която много рядко публиката има възможност да чуе на живо. Освен това в нея Холст говорил за планетите в Слънчевата система, за известните планети, защото някои не са били открити, по един мистичен и магичен начин – чрез музиката си. Аурата и енергията на тези небесни тела е искал да подскаже на публиката чрез музиката, каза в интервю пред БНР главният диригент маестро Константин Илиевски.

Ивайло Василев ще изпълни соловата партия на концерта на Равел. „Има нещо интересно, когато свиря произведение след няколко години. Човек се чувства по зрял и за определени неща се чудя как може да съм го правил“, сподели пианистът за първото изпълнение на произведението когато бил на 13 години.

За концерта „Поглед към вселената“, утре, 5 април, в зала България, той коментира: Единственото нещо в живота и музиката, което може да се случи е промяната. Човек няма как да очаква един и същи резултат. Нещата звучат различно, защото ние променяме представата.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.