събота, 2 март, 2024 година.

Едно момиче, което живее в Лондон, говори български, английски, френски и учи испански, немски и латински. В понедленик ходи на клуб по история, във вторник пее в хор, в сряда играе футбол, а в четвъртък участва в клуб по дебати. Представя се като „момиче от всякъде“, което разбира другите хора и култури в света – и е едва на 11 години.

Ивана Барбие е спечелила национален конкурс за есе сред хиляди английски гимназисти и е сред тримата избрани да се срещнат с популярната детска писателка Луи Стоуел. Тя разказва в „Нашият ден“ за своето може би малко необичайно ежедневие, за успеха на конкурса и мечтите за бъдещето.

Ивана учи в училището за момичета в Лондон, след като е избрана сред 3000 кандидатствали деца. Тя разказва, че за целта е положила изпити по английски, математика и логика, последвани от интервю. Това е сбъдната мечта за Ивана, която твърди, че много обича да е в общество от знаещи и разбиращи хора. Момичетата в училището се занимават с изкуства, спорт и езици просто защото много харесват всичко това. Ивана казва, че момичетата в Англия учат по-добре, когато са сами – така остават концентрирани и амбициозни, каквато е и самата тя.

Майката на Ивана е българка, а баща ѝ е французин. Момичето се среща всеки ден с различни езици и култури не само вкъщи, но и в училище. Това му помага да опознава света и да се чувства като „момиче от всякъде“.

За своята крехка възраст Ивана вече може да даде ценни съвети на връстниците си. Един от тях е, че винаги ще се справяш добре, когато полагаш усилия. Дори да не постигнеш успех веднага, усилията ще бъдат възнаградени в бъдеще.

Ивана проявява силен интерес към историята. „Много ми харесва да знам какво са правили и мислили предците ни.“ Тя е убедена, че от историята може да се научат много полезни неща за настоящето.

За социалните мрежи Ивана твърди, че не се изкушава от тях. В училище често учат чрез дигитални устройства и когато се върне вкъщи, няма желание да продължи да гледа екран. Тя знае, че някои неща в интернет са неподходящи за нейната възраст.

Ивана разказва за своето есе с исторически препратки, благодарение на което печели националния конкурс. В текста момичето изгражда любопитната теза как Хенри VIII би видял постиженията на своята дъщеря Елизабет I в исторически план. Дали щеше да настоява за мъжки наследник? „Аз обожавам историята, но в нея не харесвам това, че момчетата имат повече власт от момичетата“, казва Ивана.

За срещата с известната писателка Ивана разказва: „Луис Стоуел е много забавна. Правеше си много шеги. Каза, че не можеш да напишеш книга, без да положиш много усилия. И дори книгата ти да не е най-добрата, важни са усилията.“

Ивана е още малка, за да реши с какво ще се занимава, когато порасне, но и харесва идеята да стане архитект или адвокат. „Искам да съм някой, който е пример за хората и децата – за всички, че могат да успеят в този свят.“

В представите на момичето България е най-хубавата държава, заедно с Франция и Англия, разбира се – заради добрите хора и богатата история.

Можете да чуете целия разговор в звуковия файл: