събота, 18 май, 2024 година.

Нова изложба на фотографии, собственост на Елтън Джон, се открива тази седмица в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон, предаде Асошиейтед прес.

Тя включва повече от 300 творби на 140 фотографи, подбрани от огромната колекция на изпълнителя и на партньора му Дейвид Фърниш.

Фотосите обхващат периода от 50-те години на миналия век до днес, като включват емблематични модни снимки на Ървинг Пен, Ричард Аведън и Хърб Риц, портрети на звезди, сред които на „Бийтълс“, Франк Синатра, Мерилин Монро, Чет Бейкър, както и фотожурналистика, запечатала моменти от движението за граждански права на цветнокожите през 60-те години на миналия век до борбата срещу СПИН през 80-те години и атентатите от 11 септември 2001 г.

Нюъл Харбън, която отговаря за колекцията на Елтън Джон и Дейвид Фърниш, казва, че мащабът на изложбата е „много голям“.

Изложбата е озаглавена „Крехка красота“ – име, избрано от Елтън Джон, каза кураторът Дънкан Форбс, ръководител на отдела по фотография в лондонския музей.

„Мисля, че ключово за Елтън е усещането за уязвимост и крехкост, което е в основата на творческото изразяване и човешкия опит“, каза Форбс. „Това е нещо, което според мен преминава през цялата изложба“.

Експозицията откриват елегантни модни снимки от 50-те години на миналия век, след което преминава към творби на бунтари като Робърт Мейпълторп и Нан Голдин – фотографи, които Джон основно колекционира.

Певецът, който сега е на 77 години, започва да колекционира снимки през 90-те години на миналия век. Той казва, че е заменил алкохола с „много по-здравословна зависимост“. Двамата с 61-годишния Фърниш са събрали една от най-големите колекции от снимки в частни ръце, която наброява повече от 7000 творби, отбелязва Асошиейтед прес.

Те често предоставят снимки за изложби, включително около 200 за експозиция в галерията „Тейт модърн“ през 2016 г., която се фокусира върху черно-бели фотографии от първите десетилетия на медиите.

Според Харбън двойката Джон-Фърниш „колекционира от сърце“.

„Те събират това, което им говори“, казва тя. Двамата продължават да придобиват нови творби, макар че малко са забавили темпото. Най-новата творба в изложбата е купена преди два месеца.

„Крехката красота“ ще бъде представена в музея „Виктория и Албърт“ от 18 май до 5 януари 2025 г.