четвъртък, 23 май, 2024 година.

Изложбата „Съзидания“, посветена на 125-годишнината от рождението на Дечко Узунов, бе открита тази вечер в Софийската градска художествена галерия (СГХГ).

„Изложбата, която представяме днес, показва съзидателния път на човека и твореца Дечко Узунов и освен това показва съзидателния труд на хората, които работят в нашите музеи и галерии. И това, че те искат да съзидават заедно“, каза зам-министърът на културата Амелия Гешева.

Аделина Филева, директор на СГХГ, отбеляза, че това е третото събитие, което се организира по повод 125-годишнината на Дечко Узунов. „Това, което започнахме като екип, беше с първия проект, представен на рождения ден на Дечко Узунов през февруари в Казанлък. Изложбата представяше негова експозиция, свързана с възстановка на негова експозиция от 1969 година, посветена на 70-годишнината му. Пламен Петров извади от проблемите в творчеството на Дечко Узунов. Затова и изложбата там носеше името „Голямото надлъгване“, обясни Филева.

Тя припомни, че второто събитие е изложбата „Дечко Узунов. Светско монументално изкуство“, реализирана в Художествена галерия „Дечко Узунов“, филиал на Софийска градска художествена галерия. „Решихме да ви представим различни проблеми от това изкуство и да се усети този широк спектър на неговата творческа изява“, каза Филева.

„Тази вечер даваме възможност на всеки един от вас да се срещне с творби, които са подредени по хронологичен път от 20-те години до последната негова творба през 1986 година, така че да усетите тази магия на неговото творчество, тази лекота на четката и този талант, който постоянно се развива, променя и търси“, каза тя.

Както БТА писа, експозицията съдържа над 90 произведения в жанровете портрет, натюрморт, пейзаж и композиция (фигурална и абстрактна) и може да бъде разгледана до 8 септември. Към изложбата са подготвени няколко интервюта с личности, които са общували пряко с Дечко Узунов, и посредством тях се предоставя възможност публиката да се докосне непосредствено до личността на големия художник. Посетителите имат възможност да видят и режисирания от Дамян Петров филм от 2000 г. „Бай Дечко“. Експозицията е придружена от албум, а по повод юбилея бе валидирана пощенска марка.