петък, 24 май, 2024 година.

Канадският историк и писател Майкъл Игнатиев получи испанската награда „Принцесата на Астурия“ в категорията за обществени науки заради „разсъжденията си върху основните конфликти на нашето време“, предадоха Асошиейтед прес и АФП.

С повече от 20 книги, които обхващат теми като правата на човека, външната политика, икономиката и национализма, 77-годишният Игнатиев се е превърнал в „основен справочник за ориентиране в сегашните времена на война, политическа поляризация и заплахи за свободата“, посочва журито.

Сред книгите на Майкъл Игнатиев са „Потребностите на непознатите“ (1984), „Айзая Бърлин: живот“ (1998) и „Правата на човека като политика и идолопоклонство“ (2001). Публикувал е и множество статии и коментари в печатни издания.

Игнатиев е преподавал и правил изследвания в много от водещите световни университети, сред които Харвардския, Кеймбриджкия и Оксфордския. Освен това е бил ректор на Централноевропейския университет.

Той участва активно и в канадската политика, като през 2009 г. застава начело на Либерална партия и оглавява опозицията в парламента, припомня Асошиейтед прес.

Премията на наградата „Принцесата на Астурия“ е 50 000 евро, като отличието се присъжда в осем категории – комуникации и хуманитарни науки, изкуство, литература, обществени науки, наука и техника, международно сътрудничество, спорт и единение.

Миналата година френската историчка Елен Карер спечели приза в категорията за обществени науки.

Наградите се връчват през есента в град Овиедо, като на церемонията присъства принцеса Леонор, която е наследничка на испанския престол, припомня Асошиейтед прес.