събота, 18 май, 2024 година.

Китаристът Цветан Недялков ще бъде солист на концерта на Симфониета – Шумен на 16 май в зала “Проф. Венета Вичева” под диригентството на Стоян Караиванов. Оркестърът и Недялков ще поднесат на публиката първо за Шумен изпълнение на Концерт за китара и оркестър от бразилския композитор Ейтор Вила-Лобос, съобщават от оркестъра. В програмата са включени още увертюрата „Сватбата на Фигаро“ и “Малка нощна музика” от Моцарт.

Цветан Недялков е завършил Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, в катедра „Поп и джаз изкуство“. Той е дългогодишен преподавател в най-престижната музикално-образователна институция. Цветан Недялков концертира активно в различни градове в България, както и в Лондон, Мадрид, Солун, Бостън, Чикаго, Лос Анджелис, Лас Вегас, Маями, Торонто, Орландо. Като класически китарист е бил солист на Софийска филхармония, както и на симфоничните оркестри в Пловдив, Варна, Стара Загора, Бургас, Видин, Враца, Ямбол, допълват от Симфониета – Шумен. Работи и записва с голяма част от българските поп, рок и джаз музиканти. Ръководител е на множество майсторски класове по китара. Канен е като член на жури и гост на международни музикални фестивали. Свирил е заедно с музиканти от ранга на Найджъл Кенеди, Крис Норман, Джо Лин Търнър, Глен Хюз, допълват от Симфониета – Шумен.

“Китаристите свирим произведения от Ейтор Вила-Лобос още от деца. Той има едни прекрасни 12 етюда, прелюдии, по които се готвим още когато започваме да свирим. Този концерт обаче е много интересен и вълнуващ, защото е хем модерна музика, хем класика, хем малко бразилски фолклор има в него”, каза за БТА Цветан Недялков. „Ние с диригента Стоян Караиванов имаме и други проекти, много концерти, които сме правили, даже със Симфониета Шумен. С „Годишните времена“ и Пиацола направихме много интересно своеобразно мини турне преди две години. Стоян Караиванов свири на бандонеон. Той е единственият българин, който свири на този инструмент на професионално ниво“, добави Недялков.

На въпрос на репортер на БТА какви участия предстоят след изявата в Шумен Цветан Недялков отговори: „Този концерт ще го свиря с Врачанската филхармония, тя в момента е на много високо ниво. В много джаз формации участвам. Едно концертно турне ще направим с Орлин Горанов през лятото. Финалът ще бъде в София, през ноември, в Зала 1 на НДК, емблематична зала. Ще свирим с оригиналния квинтет „Пиацола“ на джаз фестивала в Боровец, със Стоян Караиванов, с Людмил Ангелов“.