събота, 18 май, 2024 година.

Книгата на Евгени Черепов „Извън обхват“ бе представена в интерактивната зала на Регионална библиотека „Дора Габе“ в Добрич. Романът е изпълнен с препратки към класическите романи „Вълшебната планина“ на Томас Ман, „Идиот“ на Достоевски, „Дон Кихот“ на Сервантес. Героите на Черепов обитават широк възрастов диапазон – от 19 до 70 години, но обединени от едно – желанието да бъдат обичани.

За БТА Евгени Черепов каза, че идеята на книгата е да бъде някакъв вид противовес, антитеза на модерното ускорение, в което живеем. „В книгата има бавност, спокойствие, пауза. В четенето по принцип има някаква бавност за разлика от дигиталния, онлайн живот. А пък така освен това ми беше любопитно дали различни видове герои от различни поколения могат да разговарят помежду си и затова ги блокираха с един сняг в една хижа. Оказа се, че могат. Или поне според художествената литература това се случва“, каза още авторът.

„Извън обхват“ е в трети тираж. Евгени Черепов отдава това на интереса на бившите си ученици. „Пък и всеки, който смята, че е написал нещо хубаво, се надява да стигне до по-широката публика“, допълни той.

Евгени Черепов развива и читателски клубове. Той каза, че те са предимно училищни, като в тях е събрал четящи хора, които да не се чувстват сами. В клубовете се чете и се обсъжда всякакъв вид литература, всичко, което вълнува младите хора. „Четенето е фитнес за мозъка, обогатява въображението, надгражда общата култура и речниковия запас“, каза още Черепов.

Той посочи още, че му липсва литературната критика, която вече е изместена встрани от влогъри и блогъри. „Качеството на вкуса на публиката пада, когато няма литературна критика, която да ориентира“, завърши авторът.

В края на срещата директорът на библиотеката Теодора Денкова благодари на автора за споделените думи, за искрения и човешки разговор, за съзерцанието и живота извън обхвата на ежедневието.