събота, 2 март, 2024 година.

Костенец ще отдаде почит пред Апостола на свободата Васил Левски на 19 февруари от 11:00 часа по случай 151 години от неговата гибел пред паметника в града, съобщиха от Община Костенец за БТА.

В отбелязването на 151 години от обесването на Левски ще вземат участие децата от детска градина „Звънче”, ученици от театрално студио „Георги Русев” към Софийския университет „Св. Климент Охридски” – град Костенец, които ще подготвят рецитал с патриотични творби за България и Васил Левски. В честването ще се включат и ученици от гимназия „Георги Сава Раковски”, които ще прочетат разкази и есета, посветени на Апостола.

В Костенец всяка година почитат паметта на Васил Левски, но тази година за пръв път ще поднесат цветя и венци на неговия паметник, допълват от Общината.

Досега програмите винаги са се организирали в училища и читалища на територията на общината. Миналата година на честването е гостувала потомка на Левски, посочиха още от общинската администрация.

Както БТА информира, в Костенец бе открит бюст-паметник на Апостола на свободата Васил Левски по случай 186 години от неговото рождение.