събота, 20 април, 2024 година.

Маестро Найден Тодоров ще представи на 6 април Концерт за пиано №3 и Симфония №2 от Бетовен със Симфоничния оркестър на Сан Ремо. Солист на вечерта ще бъде младата пианистка Мая Оганян – носителка на множество престижни награди, сред които „Шуман“, Vienna Grand Prize Virtuoso Competition, Orbetello Piano Competition, La Palma D’Oro и др., съобщиха от Софийската филхармония.

През 2024 г. Найден Тодоров има поредица от концерти с музиката на Бетовен. На турнето, организирано от Филхармонията в САЩ, той дирижира увертюрата „Кориолан“, трети и пети концерт със солист Ивайло Василев, както и Симфония №7, а в София, Русе и Букурещ представи четвърти концерт със солист Елена Башкирова и Симфония №4.

Найден Тодоров е сред любимите диригенти на Симфоничния оркестър на Сан Ремо, с който го свързва повече от десетгодишна история, отбелязват от Софийската филхармония.

Симфоничният оркестър на Сан Ремо е една от най-старите и престижни италиански музикални организации. Основан през 1905 г., той е част от 12-те държавни оркестри в Италия и е културна институция с регионално значение в Лигурия. От 2003 г. оркестърът придобива юридически статут на фондация. В своята дълга история формацията работи с най-великите диригенти и солисти. Основното място за концерти на оркестъра е оперният театър на казино „Сан Ремо“.

След Италия, маестро Тодоров се завръща в София, където му предстоят концерти с Веско Ешкенази, Бомсори и Сабине Майер, допълват от Софийската филхармония. /ПВ/