петък, 12 юли, 2024 година.

Дизайнерът Джорджо Армани, който почти петдесет години е сред законодателите в света на модата, днес навършва 90 години. Италианецът продължава да работи със същия плам и страст, както и на младини и без да забавя темпото – представи нова колекция в края на юни на Седмицата на висшата мода в Париж.

Армани не спира да твори половин век, убеден, че работата е противоотрова срещу нещастието. Въпреки напредналата си възраст, маестрото на италианската мода няма никакво намерение да се пенсионира. „Не мисля, че някога ще спра да работя, защото обличането на хората е голямата страст на живота ми. Чувствам, че все още има толкова много неща, които да направя… Вълнувам се, влизайки в ателието всеки ден, както когато започнах преди толкова много години“, казва той наскоро пред австралийското издание на сп. „Ескауйър“.

Не му убягват обаче и промените, които неизбежно настъпват с течение на времето. „Променили са се телосложението ми, начинът на представяне и усмивката, която понякога е скучна. Трябваше да се науча да играя играта на времето. Няма какво друго да направя“, отбелязва Армани пред „Венити феър“.

Макар че за пет десетилетия модата преминава през различни промени и предизвикателства, неговите творения винаги са актуални и това се дължи на изчистените линии и класическите цветове. „Рядко губя вдъхновението си… Първото ми и най-голямо вдъхновение идва от света и от наблюдението на хората. Винаги следвам социалните промени, като давам елегантен отговор на реалните потребности. И продължавам да се стремя към това“, казва той пред „Ескауйър“. „Винаги вървя напред, правейки това, което обичам и което смятам, че трябва да се направи точно в този момент в модата, във взаимоотношенията…“, казва Армани, наричан в родината си „крал Джорджо“.

Роден е на 11 юли 1934 г. в Пиаченца, но още като дете се мести със семейството си в Милано – град, към който и до днес продължава да бъде силно привързан.

Той иска да стане лекар, преследвайки тази своя мечта започва да учи медицина в Миланския университет. Разбира, че изборът му не е правилен и напуска висшето училище. Джорджо Армани си намира работа в универсалния магазин La Rinascente в Милано като декоратор на витрини. По-късно е и продавач в сектора за мъжко облекло.

През 1964 г. дизайнерът Нино Черути го наема в компанията Hitman. След това усъвършенства уменията си и в други модни къщи.

През 1975 г., подтикван от своя приятел и бизнеспартньор – Серджо Голиати, Армани основава едноименната си марка през 1975 г. на 41-годишна възраст, след като доста време е работил като дизайнер за други италиански марки. В интервюта казва, че не е от хората, които „съжаляват“, че са започнали бизнеса си сравнително късно. „Много съм щастлив от начина, по който се развиха нещата“, отбелязва ветеранът на италианската мода. На 70-годишна възраст и с кариера, продължила три десетилетия, Джорджо Армани влиза и в света на висшата мода, като през 2005 г. създаде бранда „Армани приве“.

„Започнах сам с малка компания и я превърнах парче по парче в група с международно значение“, казва той. За 2022 г. приходите на корпорацията, от която са част „Джорджо Армани“, „Емпорио Армани“, „Армани ексчейндж“, възлизат на около 2,5 млрд. щатски долара, сочат анализи на икономическото издание „Блумбърг“.

През 1978 г. актрисата Даян Кийтън излиза на сцената на церемонията за връчването на наградите „Оскар“, облечена с тоалет, дело на италианския дизайнер. След това той е нает да изработи гардероба на Ричард Гиър за ролята му във филма „Американско жиголо“ (1980). Според Армани това е отворило пред него вратите на Холивуд и е позволило облеклата му да излязат извън пределите на родната Италия. Той е първият дизайнер, който в края на 80-те години на миналия век предлага на известни личности да ги облича за важни събития като церемониите за кинонагради. И холивудските звезди започват да се появяват с неговите тоалети на червения килим.

Облеклата на самоукия дизайнер набират световна популярност. „Истинският преломен момент беше корицата на списание „Тайм“ от 1982 г.: тя ме изуми и едновременно с това ме изплаши. Казах си: „Ако си там, хората винаги ще очакват най-доброто от теб“, разказва Джорджо Армани пред италианското издание на сп. „Венити феър“.

Възможно най-доброто винаги е негова цел. „От самото начало тази работа ме накара да забравя за себе си като човешко същество. Никога не ми е позволено да правя грешки“, посочва той.

Днес Джорджо Армани е сред предпочитаните дизайнери от холивудските звезди, като на първите редове на дефилетата му могат да бъдат забелязани София Лорен, Кейт Хъдзън, Жулиет Бинош, Кейт Бланшет, Ръсел Кроу, Лейди Гага, Джулия Робъртс, Бионсе, Зендая и др.

За маестрото на италианската мода стилът е начин на мислене, който се превръща в поведение. „Ако вложите във външния си вид това, което имате в главата си, ако направите това, което бихте искали да видите у другите, тогава сте готови да бъдете елегантни“, убеден е Джорджо Армани.

Италианецът определя тъмносиния за своя цвят. Това е „моят цвят и ежедневното ми облекло – намирам го за успокояващ и винаги съм го обичал. Съответства на личността ми – прагматичен и сдържан, но и насочва вниманието на другите хора към моите действия и думи“, казва дизайнерът пред сп. „Ескуайър“.

Като човек с богат житейски и професионален опит, Армани е стигнал до извода, че успехът основно се дължи на упорит труд. „Талантът е истински, но не вярвам, че сам по себе си е достатъчен, за да гарантира успех. Работете усилено и евентуално още по-усилено, вярвайте в идеите си, работете още малко и ще стигнете до върха. А дори и да не стигнете до върха, няма защо да се притеснявате; да бъдете верни на себе си е най-добрата награда. Бъдете себе си. Следвайте своята страст. Придържайте се към убежденията си. Осмелете се да мечтаете“, е неговият съвет.

Ветеранът на италианската мода, който винаги защитавал независимостта на своята корпорация за луксозни стоки, вече е започнал да се замисля за бъдещето й след него. Армани няма деца, но сестра му и племенниците заемат ключови позиции в компанията. Дългогодишният сътрудник на дизайнера Панталео Дел ’Орко и създадена неотдавна благотворителна фондация вероятно също ще получат дял, съобщи Ройтерс преди месеци.