понеделник, 15 април, 2024 година.

Афоризмът е мъдро нравоучително изречение, това е жанр благодатен, но неблагодарен. На този фронт нова книга с афоризми „Мечтата на тигъра“ представи в галерия-книжарница „София-прес“ Кънчо Кожухаров.

Кънчо Кожухаров е роден в София 22 пълни 60-годишни цикъла (1320 години) след съдията Ди и 100 години след Захари Стоянов и Иван Вазов. По прабългарския календар той е Барс (Тигър), а по халдейския – Везни, като асцендентът му е Лъв. Не е ясно дали това има нещо общо с битките и писането, но той със сигурност обича да се движи по ръба.

Инж. Кънчо Кожухаров е и писател, и преводач, и анализатор, и разследващ журналист. Лъкатушни са творчески му траектории – от фантастиката до афоризмите – автор е на „Жив до поискване“, „Факторът на добротата“, „Китайско пясъчно коте“, „Последният лов на Кана“, „Кой какъв е в българската корупция“…

В съавторство със Симеон Асенов е създал графичния роман „Папата, който спаси света“. Последната му книга е голямото изследване „Империята на пошлостта“. Негови разкази и анализи са издавани на английски, немски, италиански, полски, украински, френски и руски език. Има награди за белетристика, поезия и преводи.

Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и Международната асоциация на писателите криминалисти (IACW). Съосновател, член на Управителния съвет и председател на фондация „Фантастика“. Организатор на фестивала „Златен кан“.

Защо „Мечтата на тигъра“? Кънчо Кожухаров разказва повече в „Артефир“:

„Няма нито тигър, нито мечта… Извадено е от един от афоризмите в книгата. Но има връзка с Изтока, а не можем да пренебрегнем Изтока. Част от афоризмите идват от книгите, друга част – от интервюта, а трети – от разговори с приятели, различно.“

Рисунките отново са на Симеон Асенов.

Чуйте разговора от звуковия файл на страницата на БНР.

Снимка – личен архив