понеделник, 22 юли, 2024 година.

Двамата обсъдиха доброто сътрудничество, водещите проекти

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов в рамките на визитата си в града, споделиха от пресцентъра на Министерство на културата. Двамата обсъдиха доброто сътрудничество, водещите проекти и възможностите за своевременното им реализиране в областта на културата.

Зам.-кметът на Бургас Диана Саватева, която отговаря за ресор „Култура и вероизповедание“, информира министър Тодоров за новите събития и идеи в пространствата за съвременно изкуство в морския град.

В рамките на посещението си в министърът на културата Найден Тодоров се срещна с директора на Националната художествена академия – филиал Бургас проф. Светозар Бенчев, с директора на кукления театър в Бургас Христина Арсенова, както и с директора на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ Яна Кършийска в Центъра за съвременно изкуство и библиотека – Бургас. Тримата ръководители на културни институти представиха работните помещения и залите за обществен достъп, споделиха за предприетите от тях инициативи за осигуряване на по-широк достъп до изкуството.

„Аз съм много свързан с Бургас, не само защото в периода 2003-2005 г. съм работил като художествен ръководител на Оперно-филхармонично дружество тук, но и защото разпознавам творците, идеите и културните продукти, които се реализират”, сподели министър Найден Тодоров.

Директорът на Регионалната библиотека „Пейо Кр. Яворов“ Яна Кършийска сподели добрия опит, който има Библиотеката. Тя вече се намира в новата модерна сграда на някогашната полуразрушена Немска болница, ремонтирана с европейско финансиране и с подкрепата на Община Бургас. Центърът има две изложбени зали. Всичко това, както и
огромният библиотечен фонд от над 600 хиляди книги, попълван редовно и по програмите на Министерството на културата, е част от магията на новия храм на книгата. В края на срещата министър Найден Тодоров получи своята златна читателска карта.

По време на посещението си в Бургас министър Тодоров инспектира и ДТ „Адриана Будевска“.