петък, 12 юли, 2024 година.

Южна Корея назначи изпълнителките от изцяло момичешката кей-поп група „НюДжийнс“ (NewJeans) за „почетни посланички“ на едногодишна кампания за популяризиране на туризма в страната, предаде АФП.

Тази година източноазиатската държава отбеляза възстановяване на туристическия си сектор до нива, близки до тези отпреди пандемията.

Около една трета от посетителите посочват като основна причина за пътуването си кей-попа или кей-драмите – южнокорейските сериали, които съставляват т.нар. Hallyu или Корейска вълна. Става въпрос за феномен, бележещ увеличаването на глобалната популярност на културната икономика на Южна Корея, изнасяща поп култура, развлечения, музика, телевизионни драми и филми.

„Пристигащите туристи са достигнали около 90 процента от нивата преди пандемията“, каза актьорът и настоящ министър на културата Ю Ин-чон. „С „НюДжийнс“ като наши посланички на туризма очаквам още повече хора от цял свят да посетят страната ни“, добави той.

„Много сме щастливи, че бяхме назначени за посланички, които да популяризират туризма в Южна Корея“, казаха на свой ред момичетата.

Преди това Ли Джун-дже, звездата от хитовия сериал „Игра на калмари“, и мегазвездите на кей-попа Би Ти Ес са поемали ролята на почетни посланици за насърчаване на туризма в Южна Корея.

Момичетата от „НюДжийнс“ започнаха да споделят някои съвети за туристите, като например да опитат „gimbap (ястие от ориз), потопено в сос tteokbokki“, и да правят „по една снимка на ден“, подобно на много млади южнокорейци.

Миналата година над 11 милиона туристи са посетили Южна Корея – с 245 процента повече в сравнение с 2022 г., когато все още бяха в сила някои ограничения, свързани с пандемията.

Китайските и японските туристи съставляват по-голямата част от посетителите.

Момичешката група „НюДжийнс“ се радва на голяма популярност, особено в Япония. Първият й сингъл на японски език, Supernatural, е продаден в над един милион копия, съобщиха от агенцията й.