сряда, 21 февруари, 2024 година.

На шестата официална церемония „Дарител на годината“ ще бъдат отличени граждани, организации и институции с принос към Националната библиотека през миналата година.

Дарителството датира от самото създаване на библиотеката, разказа пред БНР доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека.

„Въведохме церемонията, защото искаме да говорим за хората, които даряват и да покажем своето уважение“.

Националната библиотека също дарява, посочи тя.

През изминалата година имаме 270 дарители, съобщи доц. Александрова.

„Даряваха и книги, и финансови средства. Помагаха за реставрация на книги. Имаме цяла колекция от художник, който ни подари картини. Имаме подкрепа за издаване на фототипни издания. Всеки дарява за определена цел и с някаква лична кауза. Съобразяваме се с дарителската воля, но преценяваме кое за кого би било най-ценно“.

Някои от дарителите искат да останат анонимни. Често обаче има и издания, които са подписани и подпечатани, има послания върху тях, разказа доц. Александрова в предаването „Преди всички“.

Продължаваме да награждаме нашите дарители в осем категории, обясни тя.

„Една от тях е свързана с културното ни сътрудничество в международен план. Имаме активна комуникация с посолствата на различни държави в България, респективно и с националните им библиотеки.

Останалите категории са свързани с опазване на книжовната памет, книги на дарителите, издатели, по програма „Осинови книга“, свързана с даряване на средства за реставрация. Друга категория е „Произведения на изкуството“.

Важна е катерогията „Партньорство“. Медийното партньорство също е важен фактор за популяризиране на нашата дейност“.

Дарителството е жест на благародство, подчерта доц. Александрова.

„Благадарение на него библиотеката получава изключително ценни издания.

Дарителството е процес, при който има взаимна реакция. Най-лесният начин да получим това, което искаме, е да помагаме на други да получат това, от което се нуждаят. По този вселенски закон нещата се случват дори и във века на технологиите. Доброто продължава, ние го носим в себе си“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл на страницата на БНР.