сряда, 21 февруари, 2024 година.

Със специално събитие в къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови“ в столицата ще се отбележи 14 февруари. Вечерта ще е под наслов „Аз слушам само твоите очи, как дивно ми говорят за живота” и ще е посветена на любовта между Пенчо Славейков и Мара Белчева. Тогава ще се открие и нова експозиция с лични вещи, преводи, ръкописи и писма на Мара Белчева, съобщи пред БНР директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов и припомни, че животът на родената в град Севлиево поетеса е белязан от поредица щастливи срещи и фатални загуби.

Ще прозвучат стихове за любовта, изпълнявани от български поети от различни поколения – Найден Вълчев, Недялко Йорданов, Маргарита Петкова, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, Иван Есенски, Добромир Банев, Красимира Макавеева, Калоян Христов. Вечерта ще е със специалното участие на композитора Хайгашод Агасян.

„Радвам се, че ще свържем нашето събитие с тази голяма любов, която започва през 1903 година“, разказа Атанас Капралов.

„Пенчо Славейков е първият наш автор, предложен за Нобелова награда. Връзката му с Мара Белчева внася радост в дните му и се оказва страшно плодотворна в творчески план.

Мара Белчева е една от най-образованите дами в тогавашното общество. Превеждала е от няколко езика.

Това е едно много интересно време и се опитваме да запазим неговия дух“.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл на страницата на БНР.