понеделник, 22 юли, 2024 година.

В Световния ден на книгата и авторското право – 23 април, д-р Мая Дечева, актрисата Християна Стоименова и студенти от департамент „Театър“ публично ще четат избрани текстове от произведения на Шекспир и Вера Мутафчиева във филиал „Овча купел“ на Столична библиотека, съобщиха от екипа на НБУ.

Модератор на събитието е д-р Мая Дечева от Библиотеката на НБУ.

Празникът Световен ден на книгата и авторското право, определен за честване от ЮНЕСКО на символичната за литературата дата 23 април, свързана с раждането или смъртта на редица майстори на перото: английския драматург, актьор и поет Шекспир, испанския романист, драматург и поет Мигел де Сервантес, перуанския писател и историк Инка Гарсиласо де ла Вега, френския писател Морис Дрюон, исландския писател Халдоур Лакснес, руския писател и поет Владимир Набоков, каталонския публицист и писател Жозеп Пла и на латиноамериканския автор Мануел Мехия Валиехо.

На 28 март се навършиха 95 години от рождението на акад. Вера Мутафчиева. Тя е удостоена с титлата „Почетен доктор на Нов български университет“ на 24 май 2000 година за нейната широка и разностранна дейност на историк, писател и общественик. В нейна чест в Библиотеката на Нов български университет бе подредена изложба от книги ѝ в периода 1 март – 15 април 2024 г.

Избраните текстове за публичното четене са от Шекспировите творби „Крал Лир“, „Макбет“, „Отело“, „Ромео и Жулиета“, „Укротяване на опърничавата“, „Веселите уиндзорки“, „Сън в лятна нощ“ и 7-те тома „Избрани произведения“ на Вера Мутафчиева от Жанет 45, в които са включени „Летопис на смутното време“, „Аз, Анна Комнина“ „Рицарят“, „Случаят Джем“, „Предречено от Пагане“, „Белот на две ръце“, „И Клио е муза“, „Белият свят“, „Семейна сага“, „Разгадавайки баща си“, „Бомбите“ и „Бивалици“ книга І и ІІ.

Чрез Световния ден на книгата и авторското право ЮНЕСКО защитава разнообразието и равния достъп до знания, насърчава грамотността и отворения достъп до научни знания и образователни ресурси. Този ден обединява милиони хора по света, като автори, издатели, учители, библиотекари и всички четящи. /ПВ/