сряда, 21 февруари, 2024 година.

Диригентката Николета Конти ще дирижира спектакълa на операта „Бохеми“ от Джакомо Пучини на сцената на Държавна опера Стара Загора този петък. Това става ясно от програмата с предстоящи събития, публикувана на сайта на културната институция.

Николета Конти гостува в града на липите по покана на директора на Старозагорската опера Огнян Драганов. В ролята на Родолфо ще гостува италианският тенор Емануеле Д`Агуанно, Мюзета ще бъде Симона Кодева, Марсел – Валери Турманов, Колин – Ивайло Джуров, Шонар – Иван Кабамитов. Участват още Александър Марулев (Беноа, Алсиндор), Костадин Якшев (Парпиньол), оркестър, хор, Детско-юношеска студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Режисьор на постановката е Огнян Драганов, хормайстор Младен Станев, сценографията е на художника Каталин Йонеску-Арборе, а костюмите са на Цветанка Петкова-Стойнова.

„Гъвкавият ритъм и колоритната хармония в музикалната драматургия на Пучини са в основата на високия емоционален градус на спектакъла. Динамичното действие се подпомага от ефектната сценография и режисьорски решения, в които се използва максимално сценичната техника – въртяща се сцена, движещи се и издигащи се платформи, с които се сменят и местата на действието. Сюжетните теми в „Бохеми“ винаги звучат актуално. Младежката виталност, вярата в доброто и импулсът за промяна живее във всяко ново поколение. Светът на „Бохеми“ е един свят, пълен с прохождащи и професионални художници, млади хора и самобитни индивидуалности. В атмосферата на действието органично се вписват творбите на Тулуз-Лотрек и Пол Сезан, Антоан Бланшар, Едуард Кортес, които илюстрират Париж в края на 19-и век“, се казва в описанието на спектакъла. Неговата премиера беше през март 2017 година.