понеделник, 20 май, 2024 година.

Образователен концерт „Музикално пътешествие със синтезатор“ с участието на ученици от класа по електронни инструменти с преподавател Валя Стефанова се състоя в Центъра за подкрепа за личностно развитие – Обединен детски комплекс „Анастас Стоянов“ в Шумен. Той беше проследен от ученици от Начално училище „Илия Рашков Блъсков“. В програмата бяха изпълнени откъси от „Одата на радостта“, „Тема из Новия свят“, Четиридесетата симфония на Моцарт, популярни рок, джаз, буги, класически, танго мелодии.

Валя Стефанова каза пред БТА, че класът по електронни инструменти е създаден през 1994 година и обединява обучението по електронно пиано и синтезатор. „Това е индивидуално обучение, което е свързано с изучаване на самия инструмент, който никак не е лесен. За да можеш да възпроизведеш различни стилове музика на електронен клавирен инструмент, техническото ниво на изпълнителите е същото като на пианистите. Всяко дете вкъщи има различен от учебния инструмент, но точно чрез учебните инструменти ние достигаме до концертно ниво“, добави преподавателката.

Стефанова коментира, че двама от изпълнителите в концерта, които са братя, посещават класа по електронни инструменти вече 7 години. „Започнаха от петгодишни, достигнаха до изпълнения на произведения, които са част от световната музикална история. Михаел Милчев е едва от три години в класа. И тримата не са в музикална паралелка в училище. Класът по електронни инструменти има международни награди тази година. Дуетът Илия и Герчо Петрови е носител на второ място в категорията за инструменталисти в конкурса на Международна асоциация „Моцарт“, проведен в Швейцария. Също второ място ни присъди журито в Международният конкурс за инструменталисти в Турция“, добави Стефанова.