петък, 24 май, 2024 година.

На 15 август 2024 г. се навършват 80 години от рождението на световноизвестна именита певица и актриса Силви Вартан

На 15 август 2024 г. се навършват 80 години от рождението на световноизвестна именита певица и актриса Силви Вартан.

Силви Вартан е родена в с. Искрец, Софийско. Баща й е от българо-арменски произход, а майката – с унгарско-еврейско потекло. Още като невръстно дете е включена в актьорския състав на класическата екранизация на романа „Под игото“, което се превръща в стимул за бъдещи актьорски постижения.

През 1952 г. семейството се преселва в Париж, откъдето започва възходът на певческата и артистична кариера на Вартан. Записала е над 65 албума и над 50 милиона плочи и диска. Заслужено е спечелила славата на певица номер едно на Франция.

От 90-те години на ХХ век Силви Вартан развива активна дейност в подкрепа на българската култура.

Президентът Георги Първанов връчва орден „Стара планина“ втора степен за високоблагородната, благотворителна и хуманитарна дейност на Силви Вартан и нейната асоциация и по случай 60-годишния юбилей на певицата през 2004 год..

През 2009 год. заместник-министъра на кулгтурата г-н Димитър Дерелиев връчва от името на министър Вежди Рашидов отличието „Златен век“ – медал за заслуги.

Приз за принос към България беше връчен на именитата френска певица от български произход на тържествена церемония в нашето посолство в Париж на 15 октомври 2010.. Отличието й бе присъдено от Агенцията за българите.

Силви Вартан се е трогнала до сълзи при получаването на орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие на специална церемония в Париж. Високото отличие й е връчено от тогавашния български посланик в Париж Марин Райков в присъствието на министъра на културата Вежди Рашидов. Специалната церемония се e състояла през м. ноември 2011 г вечерта след юбилейния концерт на Силви Вартан в прочутата зала „Плейел“ в Париж.
През 2014 г. тя е удостоена със знака Почетен гражданин на София. Същата година Българският червен кръст я награждава с „Медал за човеколюбие“ за изключителен принос към хуманитарните каузи на организацията.

Г-жа Вартан е лице и на голяма и всеобхватна поредица от благотворителни кампании. По този повод тя и съпругът й г-н Тони Скоти са носители на най-високата награда на Българския червен кръст – златен медал за заслуги “Български Червен кръст”.

Нейната песен „Марица“ се превръща в един от важните символи на духовната сила на България и връзката и с Франция. Незабравими преживявания за всички българи е нейната интерпретация и изпълнението й на песента „Я кажи ми облаче ле бяло“!

По повод на показаната по напред фактология, свързана с името на г-жа Силви Вартан, по инициатива на Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) е създаден нарочен Инициативен комитет, под ръководството на проф. Ирена Петева – Ректор на УниБИТ и проф. Стоян Денчев – почетен председател на съюза на народните читалища (СНЧ), в който влизат д-р Боян Ангелов – председател на съюза на българските писатели, акад. Пламен Карталов – директор на Националната опера и балет, Еделина Кънева – директор на Държавния музикален театър, д-р Николай Дойнов – председател на СНЧ, проф. Мюмюн Тахиров – писател, доц. Кирил Карталов – Милански католически университет, генерал-майор (о.з.) доц. Груди Ангелов, Проф. Ваня Добрева, проф. Иванка Янкова, проф. Венцислав Велев, д-р Стелиана Йорданова, Валерия Велева – журналист, Стоян Райчевски – общественик, Красимир Премянов – съюз на тракийските дружества, чл. кор. Иван Гранитски – издател, д-р Ваня Монева – хоров диригент, Греди Асса – художник, Мария Илиева – поп певица, акад. Лъчезар Трайков – медицински университет, София, Георги Първанов – президент (2002-2012г.), д-р Емилия Лазарова – зам. министър, МОН, д-р Мартин Захариев – зам. председател на Национален борд по туризъм, Ангел Стойков – председател на Националното представителство на студентските съюзи, Вежди Рашидов – скулптор и проф. Сава Димитров – Ректор на Музикалната академия „Панчо Владигеров.

Този Инициативен комитет е предложил на министъра на културата -маестро Найден Тодоров да награди г-жа Силви Жорж Вартан с Почетния знак на Министерство на културата „Златен век“ (ОГЪРЛИЕ) за нейния значим принос за развитието и популяризирането на българската култура и изкуство по света и по повод 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, както и във връзка с нейния 80 – годишен юбилей.