сряда, 19 юни, 2024 година.

„Излезе сеяч да сее семе. Едни зърна паднаха край пътя и бяха потъпкани, и птиците небесни ги изкълваха; а други паднаха на камък и, като поникнаха, изсъхнаха, защото нямаха влага; други пък паднаха между тръни; и израстнаха тръните заедно със зърната и ги заглушиха; а други паднаха на добра земя и, като изникнаха, дадоха плод: едно тридесет, друго шестдесет, а трето сто.“ (Марк. 4:8).

Водещите творби в изложбата, която се открива на 11 юни в галерия „Средец“ към Министерство на културата на Република България са „Освещаване на семената“ и „Клетва“. Те са включени в албума „Атон в рисунки и фотографии“ и са показвани в едноименната изложба в „Папски латерански университет“ в Рим за празника на българската писменост и култура между 22 и 24 май тази година.
В експозицията, която се открива сега в галерия „Средец“ са включени и акварелите „Предтеча“, „Умиление“, „Арханегел“ и др.

„Освещаване на семената“ е тема, която поставя посоки за размисъл отвъд ежедневното и се опитва да ни насочи към всевечното и нетленното. Тя препраща към познати библейски текстове и сюжети, обръща вниманието на зрителя към „малкото колкото синапено семе вяра“ във всеки от нас.

Изложбата ще продължи до 25 юни.

Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с Андрей Янев в „Артефир“.

Снимки: ФС на Дарина Янева