четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Първи семинар за мобилно нискобюджетно дигитализиране на ретро филми ще се проведе в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново на 19 юни, съобщиха от културната институция. Той се осъществява по проект Mobireel Mobile low-cost digitizing of vintage films, който е съвместна инициатива на няколко организации, съфинансирана от Европейския съюз и осъществяваща се с подкрепата на програма „Еразъм+“.

Проектът има за цел да се справи със значителните предизвикателства, пред които са изправени библиотеки, архиви, частни колекции и организации за съхраняване и популяризиране на културното наследство чрез дигитализирането, запазването и популяризирането на техните дигитализирани филмови колекции. Фокусът е поставен върху така наречените домашни/любителски филмови и видео формати (8 мм, Super 8, VHS, SVHS и др.). На семинара ще бъдат показани резултатите от проекта като: методологията за подбор и нискобюджетна дигитализация на домашни филмови формати, рамката с компетентности, системата за управление на знанието с обучителни модули, обучителни видеоклипове по фокусни теми, свързани с нискобюджетна дигитализация и много други. Ще бъде демонстрирана дигитализация на 8мм филми, ще бъдат показани камери и прожекционни апарати за любителски формати, поясниха от Регионалната библиотека.

Целевите групи на проекта са архивисти в архиви и центрове с колекции, библиотекари, работещи с филмови колекции, реставратори във филмови архиви, библиотеки или музеи, колекционери, имащи частни колекции от филми или семейни филмови архиви, експерти в компании или организации, работещи в областта на дигитализацията на филми. Целта е да се подобри тяхната компетентност в областта на нискобюджетното дигитализиране, поддържането на аналогови и цифрови материали, както и подобряване на знанията и уменията им да представят атрактивно дигитализираните артефакти пред по-широка публика.