понеделник, 20 май, 2024 година.

Петото издание на националния форум „Литературно Търново“ е посветено на 140-ата годишнината от рождението на Димо Кьорчев и ще бъде открито на 16 май, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново арх. Донка Колева, председател на настоятелството на Читалище „Надежда“, организатор на събитието.

Димо Кьорчев е роден във Велико Търново на 19 май 1884 година. Завършва Мъжката гимназия „Св. Кирил“ в града, следва право в Лайпциг, Загреб, и в Софийския университет, и участва активно в политическия и литературен живот в началото на миналия век. Бил е депутат в три Народни събрания. Той е литературен критик, публицист, есеист, автор е на преводи и рецензии, свързани с ницшеанската философия и съвременните течения в литературата и изкуството от първите години на 20 век.

Той е един от най-големите дарители на Читалище „Надежда“ във Велико Търново. Дарителската му воля е била осъществена от неговата сестра д-р Дафина Кьорчева, след смъртта му. Така днес във фонда на читалището се съхраняват 1081 тома от личната му библиотека на български, немски, френски и руски език, както и 155 стенограми от Народното събрание, които представляват голям интерес за историците и литературните изследователи, каза арх. Колева. Дарението е удостоверено с уникален печат.

Протокол от 1939 година доказва, че бащината къща на Димо Кьорчев и неговата сестра д-р Дафина Кьорчева е дарена на Търновската община с условието върху парцела да бъде изградена народна библиотека. Търновската община приема дарението и на това място е построена днешната Регионална библиотека “П.Р.Славейков“. Тогавашния общински съвет, както и следващите през годините, не изпълняват другото условие от дарението – улица в близост да носи името на дарителя, каза проф. Сава Василев, който е автор на статии и изследвания, посветени на литературното дело на Димо Кьорчев.

Възможността за именуване на улица на неговото име ще бъде част от дискусиите в литературния форум, в който ще участват преподаватели от Нов Български университет, от Великотърновския университет и от Пловдивския университет, както и специалисти от Регионалната библиотека и Регионалния исторически музей. Форумът ще започне утре, 16 май, в театралния салон на Читалище „Надежда“, след като бъде открита изложбата с книги от дарителя и за него, уточни секретарят на читалището Виолета Белчева.

„Човек с толкова универсални интереси аз не зная между съвременниците ми в България“, казва за Димо Кьорчев историографът Симеон Радев. Той допълва: „Димо бе лирик по природа, философ по наклонност на мисълта, надарен с рядка интуиция, с установен интерес във всички посоки“.