понеделник, 15 април, 2024 година.

Пианистите Людмил Ангелов и Амели Сакаи-Иванова ще изнесат със Симфониета-Видин два поредни концерта – в дунавския град и в София, каза за БТА директорът на видинския културен институт Мирослав Кръстев.

В програмата са включени Концерт №1 и Концерт №2 на Шопен. Диригент е маестро Петър Димитров, добави Кръстев.

Людмил Ангелов е носител на редица престижни отличия, сред които Голямата награда в клавирния конкурс „Пиано мастърс“ в Монте Карло и наградата „Аполон Токсофорос“ на Фондация „Аполония“. Той е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо и член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата. Основател е и на фондация „Пиано Екстраваганца“, която организира едноименния международен музикален фестивал в София. Ежегодно води майсторски класове в Софийския университет „Климент Охридски“ и в Нов български университет, където е почетен професор от юни 2011 г.

Амели Сакаи-Иванова е родена в Лондон през 2008 г. в семейството на японка и българин. През 2022 г. участва в летните майсторски класове на проф. Людмил Ангелов в Нов български университет в София и е отличена с наградата „Рецитал на дебютант“. Амели Сакаи-Иванова е лауреат на многобройни награди от международни конкурси и местни фестивали във Великобритания.

Концертът ще се състои на 21 март в зала „Филхармония“, уточни директорът на Симфониета-Видин и покани видинчани и гостите на дунавския град да чуят изпълненията на гостуващите виртуозни пианисти. На следващия ден със същата програма музикантите гостуват в „Театро отсам канала“ в София, допълни Кръстев.