четвъртък, 18 април, 2024 година.

Писателят Дон Уинслоу обяви на среща с читатели в Ню Йорк, че новият му роман City in Ruins („Град в развалини“) ще е последен, както и сегашното турне за представянето му, съобщи Асошиейтед прес.

Той не страда от липса на идеи, нито е болен или изтощен. Има други приоритети – да победи Доналд Тръмп, когото редовно напада с изявления и видеа в социалните мрежи.

„Това, от което много се страхувам, се случва в тази страна“, каза той за възможността Тръмп да се върне в Белия дом. „Имам нужда от по-непосредствен начин на общуване, отколкото този в роман“.

На срещата той звучеше много активен. Разказа за типичния си писателски ден – ставане в 4:45 ч., кана с кафе, преглеждане на вестниците, след това часове работа. Но също се върна към миналото, каза, че е размишлявал как да се сбогува, спомни си какво е работил – от частен детектив до екскурзовод в Кения, и за многото издатели, които са му отказали.

За Уинслоу моментът е подходящ да се откаже. „Град в руини“ завършва трилогията за Дани Райън и първоначалните отзиви са отлични. Писателят се радва на вниманието, но каза, че трябва „елегантно да слезе от сцената и да освободи място за други хора“. Освен това той призна: „Не съм млад.“

Дон Уинслоу е автор на повече от 20 романа, сред които „Силата на кучето“, „Диваци“ и сагата „Картелът“.

Сега сериозен и елегантен мъж, някога той е бил арогантен и не може да повярва, че му плащат за това, което преди му е създавало проблеми – мечти и мръсни думи. Нарича себе си „успял за една нощ“. Той станал известен през 50-те си години, когато най-накрая успял да се откаже от друга работа, с която да се издържа. През последните години неговите книги се превръщат в бестселъри, които привличат филмови и телевизионни режисьори, включително Оливър Стоун, който адаптира „Диваци“.