понеделник, 15 април, 2024 година.

Актьорът и имитатор Звезделин Минков разкрива в ефира на предаването „Terra Култура“ подробности за предстоящия моноспектакъл, създаден по авторската му книга „Малки спомени за големия Парцалев“, която в момента се подготвя.

Премиерата на моноспектакъла ще се състои на 10 ноември в Нов театър НДК, което е и датата на рождения ден на Звезделин Минков. В предаването той споделя и за палитрата от звукови имитации и срещи в ефира с лица от политиката и киното на близкото минало, които съпътстват живота му.

Звезделин Минков разказва за срещата на българския диригент Левон Манукян с аудиокнигата „Малки спомени за големия Парцалев“, който я слуша в продължение на 3 часа и 45 минути, без да „мръдне и да напусне стаята“. По време на слушането Манукян се е смял, но и се е трогнал до сълзи.

„Ставаше дума за това, че много хора обичаха Георги Парцалев и вече на финала в трамвая, когато се разделяхме с него, имаше толкова много хора, които отиваха към Централни Софийски гробища, че вратите не можеха да се затворят. Видях един възрастен човек, който държеше букет с цветя и му трепереха ръцете, попитах го откъде е, а той отговори – от Павликени. Попипах го дали е роднина на Парцалев, а той отговори: „Че кой не му беше роднина в България“. Човекът беше дошъл от Павликени до София, за да види за последен път големия актьор“, разказва Минков.

В разговора Минков споделя впечатления и за своите опити да имитира известни личности, като Ламбо – Стефан Данаилов, с когото е имал близки контакти, но не се е получило. Признава, че въпреки желанието си, той разкрива, че не винаги успява да хваща правилните нюанси в гласовете на своите обекти за имитация.

Звезделин Минков подчертава значението на хумора, като го определя като нещо, което има сериозно влияние върху мисленето и разсъжденията на хората. В предаването той споделя и за собственото си звукозаписно студио, в което от 1 октомври 2021 година записва бестселъри от цял свят, както и за своя канал с аудиозаписи в YouTube.

„Можеш да задълбаеш много навътре, шегувайки се, толкова, че е възможно някой да си подаде оставката“, твърди той.

Чуйте някои от неговите имитации от разговора в звуковия файл на страницата на БНР.