четвъртък, 20 юни, 2024 година.

Премиерно изпълнение на специално оркестрирания Концерт за виола и оркестър от Добринка Табакова ще представят Радиосимфониците на 21 юни, петък, от 19.00 ч. в зала „България“ на концерта „Летни настроения“. Солист ще е Максим Рисанов, на диригентския пулт ще е Деляна Лазарова.

Максим Рисанов е един от най-ярките музиканти на своето поколение с репутация на един от най-добрите виолисти в света. Именно той е солист в Концерт за виола и струнни в последния авторския албум на Добринка Табакова, записан с Оркестъра Хале – Манчестър и неговия диригент Деляна Лазарова. Непосредствено след излизането си през октомври 2023 г., албумът бе отличен с приза „Запис на месеца“ на BBCMusicMagazineи бе номиниран за наградите на BBCMusicMagazine за 2024.

Специално за концерта с Радиосимфониците Добринка Табакова преоркестрира творбата си за цял оркестър, а българската публика ще чуе първа тази версия.

Деляна Лазарова, която е диригент на Симфоничния и Младежкия оркестър „Хале”, застава за втори път пред Радиосимфониците, който също за втори път изпълнява произведение на Добринка Табакова, резидент-композитор на концертния оркестър на ВВС и асоцииран артист на Оркестъра в Хале. Сътрудничество, откритост и чувствителност към специфичния звук и характер на всеки оркестър е в основата на работата на младата и толкова успешна диригентка. През последните сезони Деляна Лазарова работи с оркестри като Филхармоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър на град Бирмингам, Националния оркестър на Франция, Националния оркестър в Лил, Гьотеборгския симфоничен оркестър, Американския симфоничен оркестър във Форт Уърт, Радиофилфармоничния оркестър на NDR, Държавния оркестър Дармщат, WDR Funkhausorchester и много други.

След като спечели първия Международен конкурс за диригенти на Siemens Hallé, Деляна работи като асистент на сър Марк Елдър в оркестъра на Хале и като музикален директор на Младежкия оркестър на Хале от 2020 г. до 2023 г. Печели Наградата за дирижиране на името на Джеймс Конлон в престижния Музикален фестивал в Аспен, САЩ, Международния диригентски конкурс на NRTA и стипендията за дирижиране на Бруно Валтър на Фестивала за съвременна музика в Кабрильо, Калифорния.

Номинираният за Грами украинско-британски виолист и диригент Максим Рисанов има утвърдена репутация на един от най-харизматичните музиканти в света. Носител е на много награди от международните конкурси в Женева, престижните „Валентино Бучи” и „Лионел Тертис”. Бил е Млад музикант на годината на Classic FM Gramophone и е определян за изгряващата звезда от ВВС Radio 3. През настоящия сезон Максим е на европейско турне с Фестивалния оркестър на Будапеща, както и на британско с Оркестъра на Хале. Като солист концертира с оркестрите на Мариинския театър под палката на Валери Гергиев, на ВВС, Филхармониите в Москва, Осло, Западна Австралия, Радиооркестритите на Франкфурт и Прага и много други. Записите на Максим печелят множество номинации за награди, включително на Gramophone, ECHO и ICMA. Като солист и диригент Максим Рисанов участва в дебютния авторски албум „Струнни пътеки“ на Добринка Табакова (ECM), който през 2013 г. достига №2 в класическите класации на Обединеното кралство и бе номиниран за Грами. Неговият албум In Schubert’s company е избран за албум на годината на Gramophone Critic.

В програмата на концерта „Летни настроения“ на Радиосимфониците ще прозвучат още „Танци от Галанта” от Золтан Кодай и Третата симфония от Сергей Рахманинов.

В края на 19 век, по пътя към училището по тихите и уютни улички на унгарския по онова време град Галанта, малкият Золтан чува често предимно циганска музика. Тези детски музикални впечатления остават в редица произведения, в които се завръща към своите музикални корени 50 години по-късно. Вероятно най-популярното от тях е „Танци от Галанта“.

Третата симфония е завръщането на Рахманинов след тридесетгодишна пауза. Резултатът е произведение с удивителна сила и дълбочина, един от върховете в творчеството на композитора.

Билети в Рекламно-информационен център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ в СУ „Св. Климент Охридски“, Департамент „Музика“ в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.