събота, 18 май, 2024 година.

Операта „Норма“ от Винченцо Белини ще бъде най-новият спектакъл на Държавна опера – Стара Загора. Той ще бъде с премиерни представления на 16 и 17 май. Това съобщи на пресконференция директорът на културната институция Огнян Драганов.

„Ако един човек не е гледал операта „Норма“, това означава, че нищо не е гледал. Оперите „Норма“ и „Травиата“ са знакови опери от съкровищницата на оперното дело. Така че ние посягаме към това трудно заглавие, написано в системата бел канто в първата половина на 19-и век“, обясни той. И подчерта, че два са мотивите да се постави за трети път това заглавие на сцената на старозагорската опера. За първи път „Норма“ е поставена на 2 февруари 1989 г. с дебют на младата Офелия Христова. Следващата постановка е на открито – премиерата е на Античния форум „Августа Траяна” на 2 юли 2006 година в рамките на 39-ото издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство, разказа още Огнян Драганов.

Операта ще бъде представена в класически вариант, дело на режисьора Джандоменико Вакари и художника Салваторе Русо. „Ще бъдете свидетели на един спектакъл с две лица. Изглежда, че той ще бъде традиционен спектакъл и една визия, която ни изпраща в древна Галия, окупирана насилствено от римляните. Но от друга страна, ще бъдете свидетели на личната драма на артистите. Ще видите техните вътрешни състояния и преживявания, техните несигурности и страхове“, каза Русо. Той разкри, че „операта разказва за един замък от карти, в който персонажите са закачени за картите тънки карфици, които могат всеки момент да се разпръснат. Това е честа метафора в нашия живот – за нашите грешки, за нашите желания и нашите лудости“, допълни той.

Художникът Салваторе Русо посочи, че спектакълът започва с репродукция от 19-и век на долината с вулкана Етна, в знак на почит към Катания и Винченцо Белини. След като сцената се отваря към гората, в средата стои голям дъб, свещен за друидите, от който – като се отвори, изплува цялата драма на „Норма”! В края на операта, докато Норма и Полионе отиват на кладата, вулканът Етна отново се появява в дъното, изригнал в пламъци.

На диригентския пулт в премиерните спектакли ще застане маестро Диан Чобанов. В ролята на Норма зрителите ще видят Тамара Калинкина и Таня Иванова, на Полионе – Михайло Малафи и Борис Тасков, на Адалджиза – Даниела Дякова и Емилия Джурова, в ролята на Оровезо – Ивайло Джуров и Любен Байчински, Клотилде – Лиляна Ходжева и Сарай Диас, Флавио – Милко Михайлов и Стоян Буюклиев. Хормайстор е Младен Станев, хореограф – Пенка Димитрова, концертмайстор Анна Иванова. Участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера – Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване Бага-Тур.

Това е копродукция на Държавна опера-Стара Загора и Teatro Politeama Greco Lecce /Театро Политеама Греко-Лече, Италия, където „Норма” ще бъде представена със същите сценография и костюми през 2025 г.

Премиерата на операта „Норма” на 26 декември 1831 г. на сцената на Миланската скала претърпява фиаско поради артистични обстоятелства (неразположението на сопраното Джудита Паста) и присъствието в театъра на клакьори, противопоставящи се на Белини и Джудита Паста.

Сюжетът в операта „Норма” се развива в Галия, по времето на Римската империя, и има явни връзки с мита за Медея. Операта, съсредоточена върху главната героиня, се превръща в триумф на някои велики сопрани от миналото, включително на Мария Калас, Джоан Съдърланд, Монсерат Кабайе.