петък, 24 май, 2024 година.

Разнообразни инициативи ще има както в централната сграда, така и във всички филиали на Художествената галерия в Казанлък по повод Европейската нощ на музеите на 18 май. Това съобщават от културния институт в официалната си страница във Фейсбук.

В централната сграда на галерията в съботния ден ще бъде открита изложбата „Споделеното тайнство“ с живопис на Дарина Янева. Екипът е подготвил и концерт за старинна музика на японското дуо Сачи и Ацофуми Узжийе, след което галерията е домакин на арт акцията на Вангел Вангелов „Нощ в музея: Какво правят картините докато спим?“. Програмата ще завърши пред сградата на галерията с представянето на най-новия проект на музиканта и продуцент Никола Груев – Kottarashky.

През целия ден в централната сграда ще може да бъде разгледана и новата представителна експозиция на културния институт „Избори“, която официално предстои да бъде открита утре, както и изложбата със скулптура и живопис „Диалог във времето“ на Велин Дечков и Румен Петков.

Музей „Ахинора“ ще бъде домакин на творческото ателие за деца „Нека рисуваме с яйца“, след което ще се състои и среща с писателя Елин Рахнев.

В къща музей „Дечко Узунов“ ще се състои инициативата „Print the street“ за създаване на уникални графични изображения, а Диана Каваклийска ще представи своя авторски моноспектакъл „Поетесата“. В къщата музей посетителите ще могат да разгледат и няколко изложби. Това са временната експозиция „Палми не растат у нас. Нито зреят банани, изложбата на Пламен Кирилов „Пътуващо време“ и изложбата на Дарина Янева „Надникване през нежността“.

В съботния ден другият филиал на Художествената галерия къща музей „Ненко Балкански“ ще е домакин на проекта на скулптора Атанас Карадечев „„Скулптурата като музика и поезия“ и на ателието за рисуване от натура „Вечерен акт и вино“. За ателието се изисква предварително записване, уточняват организаторите. Освен наскоро откритата представителна експозиция „Хронологии“, в къща музей „Ненко Балкански“ гостите ще имат възможност да разгледат изложбата „Акварелни писма до един град“ на Калоян Янакиев и кураторския проект на Любен Малчев „Голо тяло. Някои риби сменят пола си“.

В пространствата около филиалите на галерията ще бъде представен проектът „Портрети“, който се осъществява съвместно с ученици от Националното училище по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов“ и представлява инсталация в пространството около музея.