четвъртък, 23 май, 2024 година.

Реплика на Панагюрското златно съкровище показват в Попово по повод Европейската нощ на музеите. Ценностите, предоставени от Исторически музей – Панагюрище, ще бъдат експонирани в централната сграда на Историческия музей в Бялото градче от 23 май до 10 юни, съобщиха от културната институция.

На 8 декември 1949 г. в гр. Панагюрище е открито случайно от братята Павел, Михо и Петко Дейкови, при изкопаване на глина за тухли в района на керемидената фабрика край р. Мерул, край Панагюрище. Съкровището датира от края на IV – началото на III в. пр. Хр. и се свързва с царските ритуали на древните траки. То представлява уникален сервиз от девет съда за възлияние на вино. Общото му тегло е 6,165 кг.

Съдовете са амфора-ритон, фиала, три канички-ритони с форма на женска глава, два ритона под формата на глава на елен, един ритон – глава на овен и един ритон завършващ с протоме (част от тяло) на козел. Тяхно точно копие ще имат възможността да видят гражданите и гостите на Попово.

За сигурността на гостуващата ценност ще бъде осигурена жива охрана и денонощно видеонаблюдение, каза за БТА директорът на Историческия музей в Попово Владимир Иванов. За това ще се погрижат екипи на Районно управление (РУ) – Попово и специализирана охранителна фирма.

Владимир Иванов каза, че амфората-ритон е най-забележителният съд в съкровището от Панагюрище, не само поради теглото си, но и заради богатата релефна украса представяща няколко фигурални сцени, с изключително прецизна изработка.

В Нощта на музеите, освен витрината с Панагюрското златно съкровище, посетителите на Историческия музей в Попово ще могат да разгледат и всички останали обекти в музейния комплекс с подредените в тях изложби, допълни Иванов.