понеделник, 22 юли, 2024 година.

С „Опит за летене“ по Йордан Радичков Драматичният театър „Сава Огнянов“ в Русе ще открие новия театрален сезон. Това съобщи пиарът на културния институт Дидо Илиев.

Той уточни, че премиерата е насрочена за 13 септември на Голяма сцена в Доходното здание. Режисьор е Недялко Делчев, който направи сценичния вариант и постановката на „Балкански синдром“, съобщи още Илиев. Сценограф е Борис Хаджигеоргиев, композитор Пламен Мирчев – Мирона, а видеото е на Димитър Сарджев.

В спектакъла ще участва почти цялата трупа на Русенския театър в лицето на Венцислав Петков, Ивайло Спасимиров, Ивайло Драганов, Милен Димитров, Йовко Кънев, Крум Берков, Ростислав Панков, Борислав Апостолов, Кадри Хабил, Тодор Лазаров, Надя Банчева, Евгения Явашева, Дона Вълова, Кристиана Ценкова, както и гостът Алексей Кожухаров.

Втората премиера за сезона е планирана за 25 септември в Камерна зала. Постановката „БиФем” е по пиесата на Людмила Петрушевска, уточни Дидо Илиев. Режисьор на спектакъла е Ростислав Георгиев. Сценография и костюми Антония Соколова, а композитор е Пламен Мирчев – Мирона. В ролите са Ясена Господинова и Ивана Керанова.

Театралният септември ще завърши на 30-и, на Голяма сцена с комедията „Още по-редки тъпанари“. Продължението на спектакъла „Редки тъпанари“ е по мотиви от филми на Марио Моничели, Дино Ризи и Пиетро Джерми. Режисьор е Теди Москов. Сценографията и костюмите са на Свилена Величкова и Ванина Цандева, а музиката на Антони Дончев. Актьорският състав включва Мая Новоселска, Роберт Янакиев, Явор Бахаров, Ясена Господинова, Ивайло Спасимиров, Петя Венелинова, Ивана Керанова, Ростислав Панков.