петък, 24 май, 2024 година.

Младен Манев пред Радио София за историческата стойност и еволюцията на пишещата машина

На 13 май 2024 г. Националният политехнически музей навърши 67 години от своето създаване.

По този празничен повод неговият екип кани жителите и гостите на столицата на специално подготвената нова изложба „310 години пишеща машина“ (визуална история). Повече за еволюцията на пишещата машина и приносът й за човечеството, разказа кураторът Младен Манев.

„Всяка година се опитваме да отбележим нашия рожден ден с някаква тематична изложба“, посочи Младен Манев.

Еволюцията започва през 1714 г. Тогава в Англия се появява първият патент на някакво устройство, пишещо и транскрибиращо букви, но това е само патент. Първата сглобена, асамблирана пишеща машина се появява на пазара 160 години по-късно, през 1872 година.

Пишещата машина е уникално явление в историята на техниката. Едва ли има друго подобно техническо приспособление, подпомогнало толкова човешкото развитие, образование и комуникация през последните три века. Съпоставима е единствено с откриването на електрическата енергия и приложенията ѝ в техническото развитие и технологиите.

Тя революционизира индустрията като става едно от най-широко произвежданите технически приспособления в световен мащаб, преди появата на смартфоните. Тази иновация създава изцяло нов сектор на заетост – длъжността офис служител/служителка и бележи началото на равнопоставеност между половете.

Пишещата машина служи и като катализатор за еманципацията на жените. Благодарение на нея жените навлизат масово в работна среда, придобиват независимост и финансова стабилност. Приспособлението предоставя възможност на милиони жени да изразяват своите идеи, да допринасят за обществения дискурс и да участват пълноценно в различни аспекти на живота.

Нещо повече, пишещата машина се превръща в неразделен спътник на някои от най-великите автори в европейската и световна история. Много известни писатели използват тези приспособления, за да създадат литературните шедьоври, които днес познаваме. Техният избор да пишат на пишещи машини не е случаен – те ценят надеждността, прецизността и лекотата на използване на тези устройства.

„Телефоните, интернета, комуникацията и писането са нейното съвременно наследство в средата на 20 и 21 век. Благодарение на пишещата машина създаваме изцяло нова индустрия“, посочва още кураторът

Основното, което пишещата машина даде и продължава да дава на света и което завинаги ще остане в историята, е, че благодарение на нейната технология тя спомага за глобалното ограмотяване на населението.

От 1905 година, докато не навлиза компютърът, пишещата машина е най-отгоре в пирамидалната йерархия, отбеляза Младен Манев.

Експозицията може да бъде видяна в Националния политехнически музей до края на годината.

От тракането на клавишите до уникалната ѝ естетика, трайната романтика около пишещата машина продължава.

Още от интересния разговор на Христина Иванова, чуйте в звуковия файл на страницата на БНР.